Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Onkologičtí pacienti: Léčba rakoviny je finančně náročná. Nezvládneme to

Onkologičtí pacienti: Léčba rakoviny je finančně náročná. Nezvládneme to
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

O tom, jak bude vypadat v dalších letech české zdravotnictví, se vedou v současné době velké debaty a spory. Jablkem sváru je rozdělení péče na standardní a nadstandardní.

V žádném významném zdravotnickém zařízení dosud není jasné, co přesně bude do které kategorie patřit. Pacienti se děsí a lékaři musí odrážet řadu zoufalých dotazů, i když sami nejsou ve znalostech detailů o moc dále než pacienti.

Zoufalství na dvakrát tak musejí odrážet i lékaři a personál u pacientů s onkologickým onemocněním. To první je dané nemocí samotnou, to druhé nejistotou z toho, jaké šance takový pacient bude mít a zda to nebude znamenat totální krach financí v mnoha rodinách.

Standard nebo nadstandard?

"Ta léčba onkologicky nemocných pacientů je hodně drahá. Navíc dlouhodobá. Samozřejmě, že se lidé bojí toho, že by si ji museli třeba i z části hradit. Ve většině případů by to bylo naprosto nemožné - vždyť ti lidé s rakovinou většinou nemohou pracovat, nemají tedy z čeho by léčbu platili. Proto jsem zcela zásadně proti tomu, aby léčba rakoviny, včetně biologické léčby, která je ještě dražší, než ta běžnější, nepatřila do nadstandardu, ale zůstala ve standardní péči. Navrhuji a hovořím o tom již několik let," řekl i ve světě uznávaný odborník na onkologii, předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Celý článke naleznete na ParlamentniListy.cz.