Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Peake vyráží na misi proti korupci a mafii. Má mizerné šance

Peake vyráží na misi proti korupci a mafii. Má mizerné šance
zdroj: Mediafax

POLITOLOGOVÉ Rok je kabinet Petra Nečase ve funkci a volání veřejnosti zatím nevyslyšel. Vláda práva a boje proti korupci, jak psáno v jejím štítu, nepředhodila veřejnosti doposud žádnou velkou rybu. Nebyla vyšetřena jediná větší korupční kauza z politických kruhů, přestože podnětů se objevilo dost.

Mimořádně zřízený vládní Úřad pro boj s korupcí má novou šéfku. Stala se jí Karolína Peake (VV) a ihned po nástupu do funkce si začala budovat tým spolupracovníků. Politologové jsou však k její misi v zásadě skeptičtí. To opravdu nemůže nic změnit? Nebo má vše v rukou ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Exempláře nepomohou

Politolog Miroslav Mareš soudí, že osoba Vrchního státního zástupce Rampuly, jehož odvolání závisí právě na vůli Pospíšila, je příliš démonizována.

"Nicméně Peake mnoho změnit nemůže s ním nebo bez něho. Pokud je korupce součástí politické kultury a je "zabudována" v mentalitě řady politiků i lidí ze státní správy, nezastaví ji ani koncepce ani změny zákonů, ani odvolání nějaké symbolické postavy, které byl médii přidělen Černý Petr," argumentuje pro ParlamentníListy.cz Mareš.

Ale stejně tak prý nebude mít příliš silný vliv jeden či několik málo exemplárních případů. "Ty jsou zpravidla stejně jen výsledkem mocenských bojů uvnitř dominantních sil režimu," míní Mareš.

Celý článek na ParlamentniListy.cz