Olivový olej dobyl zámoří. Místo Řeků ho po litrech pijí Američané

MAGAZÍN - Magazín autor: roj

Nemůže být lepší reklama pro olivový olej, než módní rozmach středomořské diety. Posedlost saláty a těstovinami spotřebu olivového oleje ve světě během jedné generace více než zdvojnásobily. V některých zemích vrostla za posledních 25 let i o stovky procent.  

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek,zdroj: ThinkStock

V roce 2015 se na světě spotřebovalo 2,99 miliardy kilogramů olivového oleje. V duchu dlouholetých statistik s roční spotřebou 581 milionů kilo vede Itálie, následovaná Španělskem a jeho 490 miliony kily.

Trojici největších konzumentů olivového oleje ale překvapivě uzavírají Spojené státy. Podle analýzy, kterou si nechal zpracovat italský zemědělský odborový svaz Coldiretti, ročně Američané spotřebují 308 milionů kilo olivového oleje. To je o 250 procent víc než před 25 lety.

Nárůst o stovky procent

Olivový olej si získává oblibu i v dalších zemích, v nichž by jeho zvýšenou potřebu historicky čekal málokdo. "Obrovský nárůst během jedné generace zaznamenaly i další země, počínaje Japonskem, u něhož je nárůst spotřeby vyšší dokonce o 1400 procent. Ve Velké Británii vrostla spotřeba o 763 procent na 59 milionů kilo a v případě německých 58 milionů kilo je to nárůst o 465 procent," uvádí Coldiretti.

Středomořská dieta pomohla olivovému zlatu i v zemích jako jsou Brazílie (nárůst o 393 procent), Rusko (320 procent) a kapacity pro zvýšení spotřeby měla i Francie, kde se zvedla o 268 procent na 103 milionů kilo ročně.

Podle organizace Coldiretti za stále se zvyšující oblibou olivového oleje stojí nejen trendy, ale i vědecké studie o jeho prospěšnosti.

Což je pro italské výrobce jen dobře – jen loni ho do světa vyvezli 320 milionů kilo, přičemž 100 milionů mířilo do Spojených států. Celkově tak vydělali tři miliardy euro, přičemž více než polovina byla právě díky vývozu.

Řekové už olivový olej tolik nemusí

Analýza ale ukázala i další překvapivou věc, a to že oproti době před 25 lety se situace výrazně změnila v zemích, které patří mezi tradiční producenty. Zatímco Španělsku spotřeba olivového oleje vzrostla o 24 procent, v Řecku naopak klesla o vysokých 27 procent.

Itálie zůstala prakticky na svém, nárůst je jen drobný – o osm procent. 

Tagy: Itálie zahraničí gastronomie olivový olej módní potraviny zajímavosti a kuriozity kulinářství a gastronomie

Zdroje: Vlastní