Dnes je sobota 27. července 2024., Svátek má Věroslav
Počasí dnes 13°C Polojasno

Odpojení Ruska od platebního systému SWIFT mezi sankcemi zřejmě nebude

Odpojení Ruska od platebního systému SWIFT mezi sankcemi zřejmě nebude
Mezi zvažovanými opatřeními jsou rozsáhlé sankce proti dvěma největším ruským bankám, což by ruskému finančnímu sektoru způsobilo velké komplikace (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Odpojení Ruska od mezinárodního systému plateb SWIFT zřejmě nebude mezi sankcemi, které by Spojené státy a evropské země zavedly po ruském útoku na Ukrajinu.

Agentuře Reuters to sdělily tři nejmenované zdroje, které jsou obeznámeny s přípravami sankcí. Opatření by se ale zaměřila na ruské banky VTB Bank a Sberbank, které patří k největším finančním institucím v zemi.

Podle zdrojů agentury Reuters zástupci USA a evropských států nezvažují odpojení Ruska od systému SWIFT po výhradách vyslovených několika evropskými zeměmi. Evropské finanční instituce například vyjádřily obavy, že by Rusko po odpojení od systému mezinárodních plateb nemuselo dále hradit své závazky.

„Cílem je navrhnout takové sankce, které by opravdu udeřily na Rusko, s ohledem na vedlejší účinky na ty, které sankce zavádí,“ uvedl zdroj agentury Reuters. Podle něj se dá předpokládat, že sankce způsobí větší problémy právě evropským státům.

Mezi zvažovanými opatřeními jsou rozsáhlé sankce proti dvěma největším ruským bankám, což by ruskému finančnímu sektoru způsobilo velké komplikace. Státy dále zvažují přísnější kontroly exportu v technologických a zbrojních sektorech či sankce namířené na ruské oligarchy.

Američtí představitelé tvrdí, že v přípravě sankcí ve spolupráci s partnery v Evropě výrazně pokročili, uvedla agentura Reuters. Představitelé západních zemí opakovaně Rusko upozornili, že za případný útok na Ukrajinu zaplatí vysokou cenu.

Podle Washingtonu Moskva pokračuje se soustředěním svých vojsk u hranic s Ukrajinou a vytváří si podmínky, aby mohla zaútočit na svého souseda. Podle vyjádření představitelů Bílého domu by útok mohl přijít kdykoliv. Moskva však odmítá, že by připravovala agresi.

Zdroje: