Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Odnosit a porodit cizím lidem dítě za peníze: Boom komerčního náhradního mateřství

Odnosit a porodit cizím lidem dítě za peníze: Boom komerčního náhradního mateřství
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Současně s tím, kdy přibývá problémů s neplodností a kdy stále více stejnopohlavních párů a svobodných lidí hledá způsoby, jak mít potomka, roste také celosvětově poptávka po ženách, které by těmto lidem odnosily dítě. Komerční odvětví náhradního mateřství tak zažívá v poslední době rozkvět.

Komerční náhradní mateřství označuje dohodu, podle níž žena dostane zaplaceno za to, že odnosí a porodí dítě jiné osobě nebo páru. Tím se liší od altruistického náhradního mateřství, kdy žena odnosí dítě bez nároku na jakoukoliv odměnu vyjma lékařských výloh. U komerčního náhradního mateřství obvykle náhradní matka nemá s dítětem žádné biologické spojení.

Zákony týkající se náhradního mateřství se v jednotlivých zemích a státech značně liší. Například v USA je tato praxe v některých státech povolena a v jiných zakázána. Kanada a Británie povolují pouze altruistické náhradní mateřství. V Gruzii jsou, stejně jako na Ukrajině a v Rusku, legální obě formy, píše zpravodajská televize CNBC.

Komerční náhradní mateřství jako zdroj příjmů

„Měla jsem půjčky od banky a mám čtyři děti, o které se musím starat. Mají školy, mají své výdaje, víte. Mám to těžké,“ říká Dilara, která je jednou z rostoucího počtu žen, které se obracejí ke komerčnímu náhradnímu mateřství jako ke zdroji příjmů.

Dilara už několik měsíců žije v Tbilisi, kde se věnuje různým pracím, od kadeřnictví přes obuvnictví až po práci servírky. Ale ve skutečnosti by chtěla jen jednu práci - odnosit někomu dítě. Čtyřiatřicetiletá matka čtyř dětí loni nechala potomky s rodiči v Uzbekistánu a doufá, že najde práci právě v rodícím se komerčním odvětví náhradního mateřství.

Konzultační společnost Global Market Insights odhaduje, že hodnota globálního odvětví komerčního náhradního mateřství loni činila 14 miliard dolarů (312,7 miliardy korun), i když přesné číslo je vzhledem k soukromé povaze mnoha dohod těžké ověřit. Do roku 2032 se má tato částka zvýšit až na 129 miliard dolarů (2,9 bilionu korun), protože přibývá problémů s neplodností a stále více párů stejného pohlaví a svobodných lidí hledá způsoby, jak mít dítě.

Poptávka je především z bohatých západních zemí. Mnozí lidé vyhledávají služby náhradního mateřství v zahraničí, aby se vyhnuli dlouhým čekacím listinám nebo vyšším poplatkům doma, nebo proto, že domácí zákony náhradní mateřství zakazují nebo z něj vylučují určité skupiny, jako homosexuální páry.

Do loňského roku byla druhým největším trhem náhradního mateřství na světě Ukrajina, první byly Spojené státy. Ukrajina lákala zahraniční budoucí rodiče nižšími poplatky a příznivým regulačním rámcem. Ten zahrnuje zejména uvedení zamýšlených rodičů v rodném listě dítěte místo náhradní matky. Vše se ale změnilo s ruskou invazí na Ukrajinu 24. února 2022.

„Měli jsme spoustu zájemců o rodičovství, kteří u nás byli v různých fázích procesu,“ říká partnerka ukrajinské agentury pro náhradní mateřství World Center of Baby Olha Pysanová. Agentura v době invaze měla 37 těhotných náhradních matek a 130 rodičů, kteří si přáli dítě. „Museli jsme rychle vymyslet alternativu,“ dodává.

Konflikt přesunul toto odvětví do zemí, jako je nedaleká Gruzie, jejíž zákony kopírují ukrajinské. Firma World Center of Baby, která již v roce 2022 působila na Kypru, otevírá kancelář v Gruzii. Prudký růst zaznamenaly také Mexiko a část latinské Ameriky.

V Gruzii, stejně jako na Ukrajině, stojí program náhradního mateřství kolem 40 000 až 50 000 dolarů (893 000 až 1,1 milionu korun). V Mexiku je to zhruba 60 000 až 70 000 dolarů (1,3 milionu až 1,6 milionu korun). Ve Spojených státech se ceny pohybují v průměru od 120 000 dolarů (2,7 milionu korun) výše.

„Tady v Mexiku znovu zažíváme rozkvět kolem náhradního mateřství, protože Ukrajina je zavřená,“ říká ředitel a zakladatel mexické agentury zabývající se plodností Egg Donors Miracles Ernesto Noriega. Upozornil, že loni stoupl počet dohod o náhradním mateřství o 20 až 30 procent.

Podle kritiků jde o formu obchodu s lidmi

Kritici komerčního náhradního mateřství ale také upozorňují na značné etické problémy a tvrdí, že toto odvětví zneužívá zranitelné ženy. Jednou z podmínek mnoha agentur například je, aby budoucí náhradní matky byly vdovy nebo svobodné a aby již měly alespoň jedno dítě. Agentury tvrdí, že je to proto, aby se prokázalo, že žena je na těhotenství psychicky i fyzicky připravena, a aby se předešlo případným sporům s partnery.

„Není to dobré odvětví pro ženy,“ říká regionální ředitelka Koalice proti obchodování se ženami a dívkami v Latinské Americe a Karibiku (CATWLAC) Teresa Ulloaová Ziáurrizová. „Pro mě jsou to oběti.“ Agentury se podle ní zaměřují zejména na ty, které čelí finančním potížím, a celý proces označuje za formu obchodu s lidmi.

Proces náhradního mateřství je také fyzicky a psychicky náročný. Přestože většina agentur vyžaduje, aby potenciální náhradní matky před uzavřením dohody podstoupily kontrolu duševního a fyzického zdraví, nedostatečná regulace dává prostor pro špatné zacházení. Někteří upozorňují, že neexistují žádné mezinárodní standardy a nové programy jsou spouštěny v neregulovaných místech. Některé země se nyní snaží tyto nedostatky napravit. Například ve Velké Británii regulační orgány pracují na revizi, která má zlepšit záruky náhradního mateřství na domácím trhu.

Protože neexistuje žádná mezinárodní koordinace, je tak na budoucích rodičích, aby si udělali průzkum a zjistili, zda náhradní matky dostanou spravedlivou nabídku, říká Lauragh z jihovýchodního Irska, které náhradní matka porodila syna v říjnu 2021. Ona sama trvala na tom, aby se svou náhradní matkou přímo komunikovala, a obě jsou v kontaktu dodnes. Dodává, že její náhradní matka si koupila na Ukrajině pro sebe a své dvě dcery dům.

Zdroje: