Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Francie legalizovala děti narozené v zahraničí náhradním matkám

Francie legalizovala děti narozené v zahraničí náhradním matkám
Děti náhradních matek neměly díky francouzským úřadům v dokumentech uvedené rodiče. Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

Francouzský soud v pátek rozhodl o tom, že děti, které se narodily náhradním matkám, mimo francouzské území, se mohou legálně stát francouzskými občany a získat rodný list s uvedením svých biologických rodičů. Jde o přelomové soudní rozhodnutí, protože v zemi je náhradní mateřství oficiálně zakázané a spousta dětí, která tímto způsobem přišla na svět, tak měla problémy s tím, kdo jsou podle úřadů jejich praví rodiče. 

Kasační soud, což je ve Francii nejvyšší odvolací instance, v pátek rozhodoval poté, co Evropský soud pro lidská práva loni nařídil, aby Paříž v tomto ohledu změnila své zákony. Podle něj je odmítnutí uznat identitu dítěte narozeného z náhradní matky v rozporu s jeho základními lidskými právy.

Náhradní  není ve Francii stejně jako v několika dalších evropských zemích povoleno. Rodiče, kteří jinak nemají šanci mít vlastní dítě, proto vyhledávají služby náhradních matek v zahraničí.

Náhradní matky většinou v děloze odnosí embryo, které vznikne oplodněním vajíčka biologické matky spermiemi jejího partnera. Někdy ale náhradní matku využívají i páry homosexuálů a náhradní matka pak bývá i biologickou matkou dítěte.

Ve Francii dosud takové děti žily v jakémsi vzduchoprázdnu, protože úřady jim odmítaly vydat rodné listy či jakékoli další dokumenty. Úředně neměly ani žádné rodiče, což by mohlo znamenat problémy v případě, že by se rodiče rozešli nebo jeden z nich zemřel.

Zdroje: