Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Odborník: Zeman dělá přesně to, čeho se jeho kritici báli

Odborník: Zeman dělá přesně to, čeho se jeho kritici báli
Smějící se Zeman | zdroj: Redakce

Prvních 100 dní Miloše Zemana ve funkci hlavy státu se neslo ve znamení jeho snah o co nejsilnější roli prezidenta. Myslí si to politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci. Celé pětileté volební období podle něj bude pro Zemana "průzkum bojem", kdy se prezident bude snažit zavádět nové ústavní zvyklosti a posilovat pozici hlavy státu.

Podle politologa Jana Outlého z pražské Metropolitní univerzity pak Zeman v prvních měsících v úřadu působí unaveně a naplnil obavy lidí, kteří očekávali návrat slovníku, uvažování a kultury z období opoziční smlouvy.

Politolog Lebeda míní, že se Zeman při výkonu prezidentské funkce snaží opřít o mandát, který mu dala historicky první přímá volba. Zvolení občany prezident považuje za silnější než volbu hrstkou politiků. "Celé toto volební období podle mě Miloš Zeman povede tak, že se bude snažit vytvářet nové ústavní zvyklosti, nové výklady ústavy. A bude se snažit posílit ten reálný vliv prezidenta," řekl Lebeda. Podle něj Zeman nemusí usilovat o přímou změnu základního zákona státu. "Ústava vždycky umožňuje různé výklady. A on bude usilovat o takové výklady, které mu dají nejsilnější postavení," uvedl.

Zeman působí vyčerpaně

Outlý si v prvních 100 dnech všiml Zemanova fyzického a psychického stavu. "Po poněkud uondaném konci prezidentského mandátu Václava Klause jsem očekával příchod čerstvějšího ducha na Hrad, ale Miloš Zeman působí už nyní vyčerpaně, a to nejen fyzicky," sdělil politolog.

Zdroje: