Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Od půlnoci končí povinnost nosit roušky a respirátory v hromadné dopravě

Od půlnoci končí povinnost nosit roušky a respirátory v hromadné dopravě
„Po dvou letech máme možnost si užít normální Velikonoce bez omezení a opatření. Přesto prosíme všechny, aby se nadále chovali rozumně a zodpovědně,“ uvedl Fiala (Ilustrační foto) | zdroj: iDNES.cz / Profimedia

Od dnešní půlnoci skončí povinnost nosit kvůli šíření koronaviru roušky a respirátory v hromadné dopravě.

Premiér Petr Fiala to oznámil na tiskové konferenci po jednání vlády. Zakrývání dýchacích cest zůstává dál povinné jen ve zdravotnických zařízeních a lůžkových zařízeních sociální péče.

„Po dvou letech máme možnost si užít normální Velikonoce bez omezení a opatření. Přesto prosíme všechny, aby se nadále chovali rozumně a zodpovědně,“ uvedl Fiala.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek už dopoledne při příchodu na jednání vlády uvedl, že nošení respirátorů dál doporučuje v místech, kde je větší koncentrace lidí.

Vládě podle premiéra zmírnění opatření umožnila zodpovědnost občanů, očkování, správně nastavená opatření a klesající počty nových případů koronaviru. V ostatních veřejných vnitřních prostorech, jako jsou například obchody nebo úřady, skončila tato povinnost v polovině března. Válek o víkendu uvedl, že na zbývajících místech by mohla skončit na přelomu dubna a května.

Počty pozitivně testovaných na koronavirus za den začaly po stagnaci od konce března v dubnu znovu klesat, tento týden je jich kolem 4000 denně. Odborníci ale odhadují, že reálné počty nakažených, kteří se nejdou testovat nebo příznaky nemají, mohou být dvakrát až třikrát vyšší. Od poloviny února setrvale klesá počet hospitalizovaných lidí s covidem-19, aktuálně jich je méně než 1400. Část z nich byla pozitivně otestovaná při přijetí do nemocnice, ale nemají žádné příznaky onemocnění.

Zdroje: