Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Fiala zrušil návštěvu Německa. „Intenzita covidu mne překvapila,“ řekl premiér

Fiala zrušil návštěvu Německa. „Intenzita covidu mne překvapila,“ řekl premiér
„Musím říci, že intenzita průběhu onemocnění covidem mne nepříjemně překvapila. Jsem plně očkovaný a nedokážu si představit, jaké by to bylo bez toho,“ řekl premiér Petr Fiala | zdroj: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Premiér Petr Fiala zrušil středeční návštěvu Německa. Mluvčí vlády Václav Smolka ČTK řekl, že Fiala není po nákaze covidem-19 připravený na tak náročný program.

Premiér měl pozitivní test minulé úterý a oznámil, že bude týden v izolaci. Na twitteru dnes uvedl, že ho intenzita onemocnění nepříjemně překvapila a po skončení izolace se chce postupně vracet k plnému pracovnímu vytížení.

Fiala minulý týden zrušil program, u kterého byla možná jen osobní účast. Smolka ČTK řekl, že premiér se nyní cítí lépe, ale ještě není připravený na tak náročný program, který by ho čekal v Berlíně.

Při cestě, kterou původně odložilo již dění po ruské invazi na Ukrajinu, se měl Fiala setkat mimo jiné s kancléřem Olafem Scholzem a prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Jednání kabinetu ve středu se bude konat podle plánu, podle Smolky by se ho Fiala rád zúčastnil osobně. Premiér pak má na pátečním a sobotním kongresu ODS obhajovat funkci předsedy občanských demokratů. „Věřím, že po skončení izolace se ještě v tomto týdnu postupně vrátím k plnému pracovnímu vytížení,“ uvedl Fiala na twitteru.

Předseda vlády současně poděkoval za přání rychlého uzdravení. „Musím říci, že intenzita průběhu onemocnění covidem mne nepříjemně překvapila. Jsem plně očkovaný a nedokážu si představit, jaké by to bylo bez toho,“ podotkl.

Při epidemii se už koronavirem nakazila řada politiků včetně prezidenta Miloše Zemana i několika členů předchozí vlády. Podle dostupných informací byli buď bez příznaků, nebo měli mírnější průběh nemoci a léčili se doma.

Z nynější vlády měli pozitivní test ministr kultury Martin Baxa či ministr zahraničí Jan Lipavský. Nákaza covidem také odložila jmenování ministra zemědělství Zdeňka Nekuly z poloviny prosince na začátek ledna.

Zdroje: