Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Ochota Česka pomoci s řešením migrace je nulová, spílá německý ministr

Ochota Česka pomoci s řešením migrace je nulová, spílá německý ministr
Seehofer ve středu v Berlíně představil zprávu spolkové policie za rok 2018 | zdroj: Profimedia

Německý ministr vnitra Horst Seehofer ve středu zkritizoval Českou republiku ohledně přístupu k migrační krizi. Připravenost Česka podílet se na společném evropském řešení migrace je dle jeho slov prakticky nulová. Ministr zahraničí Tomáš Petříček se proti Seehoferově prohlášení ohradil. 

"Byl jsem teď také často na cestách ve východní Evropě, naposledy v Praze. Připravenost tam podílet se na evropském řešení se blíží nule," uvedl Seehofer na berlínské tiskové konferenci, kde představil výroční zprávu spolkové policie. 

Seehofer uvedl, že současný způsob přerozdělování běženců není dlouhodobým řešením. Často prý řeší to, že dostane v pátek odpoledne informace ohledně lodě se zachráněnými uprchlíky ve Středozemním moři a telefonicky se snaží domluvit s představiteli dalších států, kdo je ochoten část uprchlíků převzít. Jako možné řešení vidí uzavření dohody se státy, které se na přerozdělení běženců v takových případech budou podílet. 

Země takzvané Visegrádské čtyřky (Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko) dlouhodobě přerozdělování uprchlíků odmítají. Drží se názoru, že mají být řešeny příčiny migrace v zemích původu a tranzitu. 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček v reakci na Seehoferovo prohlášení opět zdůraznil, že Česko kvóty na přerozdělování odmítá, je však připraveno pomoci ve společném evropském řešení migrace. Uvedl, že se Česko podílí na pomoci finančně a také vysílá vojáky a policisty, kteří pomáhají úřadům zemí na migračních trasách. 

K Seehoferově kritice se vyjádřil i ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček. 

Počet migrantů, kteří nelegálně překročili hranici z Česka do Německa se loni lehce zvýšil. V roce 2017 jich bylo 4035, loni 4295. U většiny sousedních zemí Německo zaznamenalo pokles nelegálních přechodů. Důvodem vyššího počtu přechodů z Česka je dle Seehofera změna migračních tras. 

 

 

Zdroje:
Novinky.cz, Twitter.com