Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Obec na východě Slovenska zasáhlo tornádo. Je tady spoušť, popisuje starosta

Obec na východě Slovenska zasáhlo tornádo. Je tady spoušť, popisuje starosta
Tornádo strhlo několik střech a polámalo elektrické vedení | zdroj: Profimedia

Tornádo se prohnalo obcí Petkovce na východě Slovenska. Poškozené jsou obytné domy, některé z nich skončily bez střechy. V místě zasahují hasiči.

„Bylo vidět, jak se točí vír a všechno zvedá nahoru. Plechy ze střech (to) odneslo možná 100 metrů. Přehnalo se jen spodní částí obce. Trvalo to možná minutu, ale demolovalo to všechno, je tady spoušť,“ řekl starosta obce Pavol Hybala pro server Teraz.sk. Podle jeho informací nebyl nikdo zraněn.

„Nahlášeno bylo poškození čtyř rodinných domů, kterým (tornádo) odneslo střechu. Polámané jsou stromy, elektrické vedení je stržené,“ popisuje operační důstojnice krajského ředitelství Hasičského a záchranného sboru v Prešově. Silnice v obci byla také neprůjezdná, elektrické vedení stržené.

Asi 20 profesionálních a dobrovolných hasičů v obci pomáhá, odstraňují spadlé stromy nebo části střech ze silnice, poničené střechy zakrývají plachtami, informoval server Teraz.sk. Shrnutí všech škod, které tornádo způsobilo, je podle starosty zatím předběžné.

Na konci června se tornádo objevilo také na Břeclavsku a Hodonínsku, na Moravě zničilo celkem okolo 1200 domů, přibližně 200 z nich muselo být zbouráno, šest lidí zemřelo. Tornádo způsobilo škody za miliardy korun.

Zdroje:
ČTK, České Noviny, Teraz.sk