Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Jižní Moravu zasáhlo tornádo, půlka obce Hrušky je srovnaná se zemí

Jižní Moravu zasáhlo tornádo, půlka obce Hrušky je srovnaná se zemí
Tornádo je vír, který může být desítky až stovky metrů velký a trvat desítky sekund až desítky minut (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Na jihu Moravy se dnes objevilo tornádo. Informovala o tom Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Všechny jednotky integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují na Hodonínsko. Zvažuje se také nasazení armády. ČTK to sdělil ministr vnitra Jan Hamáček.

Tornádo srovnalo se zemí polovinu obce Hrušky na Břeclavsku, konstatoval místostarosta. Kvůli bouřkám se na Hodonínsku také převrátil autobus. Na místě byli čtyři zranění. Tornádo mrštilo automobily proti domům, místní kostel zůstal bez střechy, informovala ČTK.

„Z pohledu ČHMÚ nemáme měření, které by potvrdilo, že to bylo tornádo. Ale z těch všech fotek od lidí a podobně očividně tornádo to je. Zároveň můžu potvrdit, že meteorologické podmínky pro to byly vhodné,“ uvedla Valachová pro ČTK.

Tornádo je vír, který může být desítky až stovky metrů velký a trvat desítky sekund až desítky minut. Jeho intenzita je ale většinou silná a působí zpravidla značné lokální škody.

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byly mrštěné na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené,“ uvedl místostarosta pro ČTK. Podle něj jsou na místě zranění: „Zachránil jsem maminku s dvouměsíčním miminkem, říkala, že střecha souseda byla u nich na dvoře. Neměli kam jít, jsou u nás.“

Silná bouře zasáhla také nedalekou Moravskou Novou Ves. Podle starosty Marka Košuta poničila bouře až stovky domů.

Na sociálních sítích se objevilo spoustu videí a fotografií místních, kteří tornádo zachytili.

Na Břeclavsku a Hodnonínsku mají záchranáři mimořádnou událost třetího stupně. To znamená, že jde o hromadné postižení více lidí. „Jsou tam nehody autobusu, stržené střechy, pravděpodobně zavalení lidé v objektech. Vše, co má ruce, kola, všechno vysíláme do těchto regionů,“ řekla mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková.

Nemocnice v Hodoníně má kvůli bouřkám desítky zraněných. Vozí je záchranáři i lidi. Město svolalo krizový štáb. Bouřka poničila domy, auta i zeleň, odnesla střechu sportovní haly, poničila atletický stadion i s tribunou a také domov seniorů. Podle místostarosty Libora Ambrozka jsou v místě zranění senioři a je třeba dům evakuovat.

Premiér Andrej Babiš na twitteru uvedl, že se nemůže kvůli počasí vrátit z Bruselu do ČR. O pomoc postiženým oblastem požádal vicepremiérku Alenu Schillerovou.

„Všechno, co má ruce a nohy, tam jede. Už také probíhá debata o nasazení armády,“ uvedl ministr. „Armádu si musí povolat hejtman, to je na něm,“ dodal. S jihomoravským hejtmanem Jiřím Grolichem už Hamáček jednal.

Babiš uvedl, že mluvil s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou. „Požádal jsem vicepremiérku Alenu Schillerovou, aby byla k dispozici hejtmanovi Grolichovi pro okamžitou pomoc vlády postiženým občanům a jejich rodinám,“ dodal premiér.

„Situace na Hodonínsku je vážná, vysíláme na místo čtyři vyprošťovací odřady USAR týmu,“ uvedl na svém twitteru Hasičský záchranný sbor ČR.

Zdroje: