Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Zahraniční obchod skončil v červnu schodkem 12,1 mld. Kč, deficit prohlubuje dovoz drahých surovin

Zahraniční obchod skončil v červnu schodkem 12,1 mld. Kč, deficit prohlubuje dovoz drahých surovin
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zahraniční obchod ČR skončil v červnu schodkem 12,1 miliardy Kč, meziročně byl o 3,4 miliardy Kč vyšší. Vliv na to měl především větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 19 miliard korun kvůli rostoucím cenám na světových trzích.

Je to pátý měsíc v řadě, kdy skončila bilance zahraničního obchodu v záporných číslech, vyplývá z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně vzrostl vývoz o 15,3 procenta na 394,2 miliardy Kč a dovoz o 15,9 procenta na 406,3 miliardy Kč.

„V zahraničním obchodě se zbožím nedošlo v červnu proti minulým měsícům k žádným podstatným změnám. Vývoz i dovoz výrazně vzrostly, přesto skončila obchodní bilance opět v záporných číslech, a to již pátý měsíc za sebou. Příčinou jsou stále vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů, jejichž meziročně vyšší hodnota překonala i nárůst vývozu motorových vozidel,“ řekla Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu.

Kromě většího deficitu obchodu s ropou a zemním plynem se podle ČSÚ prohloubil také schodek obchodu se základními kovy o 3,6 miliardy Kč a s rafinovanými ropnými produkty o dvě miliardy Kč. Naopak příznivě se na celkovém saldu projevil vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 10,9 miliardy Kč, s elektřinou o 3,9 miliardy Kč a kovodělnými výrobky o 2,5 miliardy Kč.

V červnu se meziročně o 20 miliard korun zlepšila bilance zahraničního obchodu se státy EU. Naopak deficit obchodu s mimounijními zeměmi se prohloubil o 23 miliard korun.

Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 1,3 procenta a dovoz klesl o 0,7 procenta.

V lednu až červnu letošního roku vykázala obchodní bilance schodek 76 miliard Kč, přitom ve stejném období loňského roku skončila přebytkem 76,2 miliardy Kč. Od začátku roku vývoz meziročně vzrostl o 9,3 procenta a dovoz o 17,6 procenta.

Deficit zahraničního obchodu prohlubuje podle analytiků dovoz drahých surovin

Na bilanci zahraničního obchodu se pozitivně projevil dobrý výkon automobilového průmyslu, deficit podle analytiků prohlubuje hlavně dovoz drahých surovin, ropy a plynu. Problémem pro české exportéry může být také silná koruna, míní experti.

Analytici podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura očekávali deficit přes 20 miliard Kč, červnový výsledek tedy předčil očekávání. „Podobně jako v předchozích měsících byla bilance v meziročním srovnání zatížena dovozem drahé ropy a plynu, a dále se prohloubil deficit obchodu se základními kovy a rafinovanými ropnými produkty,“ uvedl.

Upozornil, že cena dovezeného plynu byla oproti stejnému období loňského roku čtyřnásobná a z hlediska objemu se ho dovezlo meziročně o 14 procent méně. Cena dovezené ropy byla o necelých 70 procent vyšší a dovezlo se jí o devět procent více. Doplnil, že bilance se meziročně nejvíce zhoršila s Ruskem a Čínou, zlepšila se naopak s Německem, Slovenskem a Maďarskem. „Zahraniční obchod zůstává v letošním roce brzdou české ekonomiky,“ dodal.

Na bilanci zahraničního obchodu se podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila projevil dobrý výkon výrobců motorových vozidel. Poznamenal, že bilance sice zůstává v deficitu, ale oproti květnu se výrazně zlepšila. „Za současné situace lze hovořit o pozitivním signálu. Obchodní bilanci totiž drtí a drtit i budou drahé dovážené energetické suroviny a skutečnost, že export v červnu dokázal hlavně díky motorovým vozidlům celkový schodek snížit k 12 miliardám, je veskrze pozitivní zprávou,“ doplnil.

Analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht neočekává do konce roku kladnou bilanci zahraničního obchodu. Schodek za celý rok může podle něj být více než 200 miliard korun.

Místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk vidí výhled na další měsíce a druhou polovinu roku smíšeně. Sice podle něj začínají polevovat tlaky na ceny výrobě a zlepšuje se i situace v dodavatelských řetězcích, zároveň se ale zhoršuje poptávka. A to jak v ČR, tak dalších zemích. „Smíšený výhled na vývoj zahraničního obchodu je navíc umocňován rizikem definitivního zastavení dodávek ruského zemního plynu a geopolitickými riziky obecně,“ dodal Daněk.

„Deficit sice není nejhorší v historii jako v předchozích měsících, ale optikou posledního roku nelze už ČR nazvat exportní ekonomikou, více dovážíme,“ uvedl Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Novinkou pro Česko je podle něj to, že ceny na domácím trhu nyní mnohem více určují obchodní partneři ze zahraničí. Poznamenal také, že pro exportéry může být problém silná domácí měna a podle prognózy ČNB se situace v dohledné době nezmění.

Zdroje: