Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Skoro zataženo

Nový zákon zakáže v Česku fyzické tresty. Výchovný pohlavek ale trestný nebude

Nový zákon zakáže v Česku fyzické tresty. Výchovný pohlavek ale trestný nebude
zdroj: Profimedia

Ministerstvo spravedlnosti připravilo novelu občanského zákoníku, podle které jsou fyzické a psychické tresty dětí nepřijatelné. Postihy rodičů za výchovné pohlavky však nezavádí, informuje ČT24.

Česko je jednou z posledních evropských zemí, která nmá úpravz, jež

„Nejde o kriminalizaci rodičů, to znamená že tímto záměrem změny občanského zákoníku my chceme pouze v tom textu zákona deklarovat, že je správné a normální, aby děti vyrůstaly v prostředí bez násilí,“ vysvětlil náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN).

Nyní zákoník říká, že rodič může použít výchovné prostředky v míře přiměřené okolnostem. Těmi mohou být i fyzické tresty.

Vhodnou míru ale podle Petry Wünschové, která vede Centrum Locika pro týrané děti, někteří rodiče odhadnout nedokážou. „My potřebujeme, aby rodiče i děti věděli, že žádné tělesné násilí vůči dítěti není v pořádku,“ říká.

„Mnoho rodičů používá fyzické tresty,“ podotýká vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková. „Často proto, že nemají jiné nástroje a nevědí, jak řešit vztek vlastního dítěte a nastavovat hranice jiným, bezpečným způsobem.“

Zdroje: