Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Nobelovu cenu za literaturu získal norský dramatik Jon Fosse

Nobelovu cenu za literaturu získal norský dramatik Jon Fosse
Jon Fosse | zdroj: Profimedia

Nobelovu cenu za literaturu letos získal norský dramatik a spisovatel Jon Fosse. Oznámil to šéf Švédské akademie Mats Malm. Akademici ocenili jeho inovativní přístup k tvorbě, která podle nich „dokáže formulovat nevyslovitelné“. Po Henriku Ibsenovi je nejhranějším norským dramatikem na evropských jevištích, což Nobelův výbor zdůraznil i ve zdůvodnění svého rozhodnutí a připomněl, že Fosse je činný také jako autor dětských knih a překladatel.

Čtyřiašedesátiletý Fosse píše menšinovým jazykem nynorsk, neboli novou norštinou, která je vedle bokmaalu jednou ze dvou oficiálních psaných variant norštiny. Jeho základ tvoří norská nářečí a používá ho necelých 15 procent Norů, kteří žijí převážně na jihu a jihozápadě země.

„Jsem ohromený, ale i trochu vylekaný. Vnímám to jako ocenění pro literaturu, které jde především o literaturu samou a o nic jiného,“ uvedl Fosse v prohlášení pro média. Na Nobelovu cenu dosáhl jako čtvrtý Nor v historii po Björnstjerneovi Björnsonovi, Knutu Hamsunovi a Sigrid Undsetové.

„Fosse spojuje svoje zakořenění v jazyce a svůj norský původ s uměleckými postupy po nástupu modernismu,“ uvedl člen Nobelova výboru Anders Olsson. Z Fosseho vyzdvihl román Nové jméno: Septalogie VI-VII, který se loni dostal rovněž mezi finalisty na zisk Mezinárodní Bookerovy ceny. 

Autor dvou desítek divadelních her a mnoha básnických sbírek, esejů a románů se věnuje literární tvorbě čtyři desítky let. Jeho knihy a hry byly přeloženy do více než čtyřiceti světových jazyků včetně češtiny. Úspěch sklidila především jeho trilogie Mámení, Sny Olavovy a Na sklonku dne. K vrcholům jeho prozaické tvorby patří rovněž novela o životě rybáře Olaie Ráno a večer a dvojromán Melancholie inspirovaný osudem malíře Larse Herterviga.

Mimo románů, básnických sbírek, esejů a knih pro děti napsal Fosse též řadu minimalistických her. V Česku byla inscenována jeho dramata Noc zpívá své písně, Jméno či Zima. V roce 2021 obdržel čestný doktorát na Janáčkově akademii múzických umění v Brně.

Rozhodnutí Švédské akademie byla v posledních letech mnohokrát velmi překvapivá a oscilovala mezi favorizovanými autory, k nimž patří i Fosse, a téměř neznámými jmény. Loni ocenění za literaturu připadlo francouzské spisovatelce Annie Ernauxové. 

Nobelova cena s sebou nese i finanční odměnu 11 milionů švédských korun (23 milionů korun). Slavnostní předání bude v prosinci ve Stockholmu.

Zdroje:
nobelprize.org, ČT24