Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Nobelovu cenu za literaturu letos získala Annie Ernauxová

Nobelovu cenu za literaturu letos získala Annie Ernauxová
Annie Ernauxová | zdroj: Profimedia

Nobelovu cenu za literaturu získala letos francouzská spisovatelka Annie Ernauxová. Dvaaosmdesátiletá autorka je známá především svými autobiografickými knihami. V češtině letos vyšly její memoáry s názvem Roky.

Fotografie, knihy, písně, rozhlas, televizi a desítky let reklam a novinových titulků staví autorka do kontrastu se svými vnitřními zápasy a deníkovými záznamy, které si po šest desetiletí vedla. Z minulosti zároveň vyvozuje předpovědi budoucnosti. Vystudovala učitelství a moderní literaturu a její díla se ve Francii zařadila mezi současnou klasiku.

Jak dnes ve Stockholmu oznámila Švédská akademie, Ernauxová dostala ocenění za to, s jakou precizností a odvahou ve svých literárních textech zkoumá lidskou paměť.

„Takovou autobiografii jste ještě nečetli. Roky jsou závažnou, smělou knihou, Hledáním ztraceného času našeho věku, v němž vládnou média a konzumerismus, knihou platnou pro současnou dobu totálního zbožního fetišismu,“ cituje nakladatelství Host, které Roky vydalo česky, recenzi The New York Times. Roky jsou teprve druhým titulem od Annie Ernauxové v českém překladu. V devadesátých letech si čeští čtenáři ještě mohli přečíst novely Místo a Obyčejná žena. Texty zachycují příběh autorčiných rodičů, zároveň jsou svědectvím o rodině v souvislostech dvacátého století. 

Ernauxové dávaly sázkové kanceláře největší šanci na úspěch už loni, mezi možnými laureáty se její jméno objevilo i letos. K favoritům ale patřil spíše provokativní francouzský autor Michel Houellebecq, jenž se ve svých titulech vyjadřoval k aktuálním tématům, jako je obava z islamizace nebo vlivu globalizace. Velkou šanci na Nobelovu cenu měl podle sázkových kanceláří také britský spisovatel indického původu Salman Rushdie. Autor Satanských veršů byl letos v létě zraněn při útoku nožem. Útočník se vyznal z obdivu k ajatolláhovi Chomejnímu, který před lety vyzval k zabití spisovatele.

Loni byl Nobelovou cenou vyznamenán tanzanský spisovatel Abdulrazak Gurnah, o rok dříve to byla americká básnířka Louise Glücková. Jejich díla nejsou celosvětově hojně překládána a ani jeden z těchto literátů nebyl známý široké veřejnosti, dokonce ani některým vydavatelům.

Udělování Nobelových cen se každoročně odehrává ve stejném pořadí: jako první se o ocenění v pondělí dozvědí laureáti ceny za lékařství, o den později za fyziku a poté za chemii; čtvrtek patří literatuře a pátek velmi sledované ceně za mír. Ročník pak následující pondělí uzavírá ocenění za ekonomii. S Nobelovou cenou se pojí finanční odměna, slavnostní předání ocenění je plánováno na 10. prosince, tedy v den výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela.

Zdroje: