Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nikdy bych před soudem nestál, kdybych nešel do politiky, prohlásil Babiš v závěrečné řeči

Nikdy bych před soudem nestál, kdybych nešel do politiky, prohlásil Babiš v závěrečné řeči
Andrej Babiš před soudem | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Bývalý premiér a nynější prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že by nikdy nebyl souzen, kdyby nevstoupil do politiky. U pražského městského soudu, který projednává jeho obžalobu v případu Čapí hnízdo, dnes v závěrečné řeči zopakoval, že podle něj jde o nesmyslnou a vymyšlenou kauzu. Ve více než dvouhodinovém projevu se věnoval především tomu, jak byl podle jeho názoru v případu zneužit jeho syn, Andrej Babiš mladší. Rozsudek soud vynese v pondělí.

„Nikdy bych tady nestál, pokud bych nevstoupil do politiky. Dodnes nevím, proč tady před soudem s paní Nagyovou stojíme,“ řekl na úvod svého přednesu Babiš.

Babiš mladší byl podle obžalovaného poslance kvůli kauze zneužit pro politické účely. V případu původně také obviněn, jeho stíhání ale bylo později zastaveno, dál proto v kauze vystupoval jako svědek. Tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně. Duševní stav Babiše mladšího posuzovali v řízení u soudu znalci, psycholožka ve znaleckém posudku uvedla, že kvůli diagnóze schizofrenie je obecná věrohodnost svědka snížená, u specifické věrohodnosti podle ní ale převažují faktory, které jeho věrohodnost podporují.

Psycholožka se vyjadřovala i ke vztahu Babiše mladšího s otcem. „Bytostně se mě dotýká, když ze mě někdo dělá účelově špatného tátu,“ reagoval dnes Babiš. Soudu předložil fotografie, které mají dokázat, jak se o syna staral. Opětovně prohlásil, že tvrzení o tom, že nechal unést svého syna na Krym, je lež.

Poslanec chtěl mluvit také o médiích a o novinářce Sabině Slonkové, předseda trestního senátu Jan Šott ho ale napomenul, že by měl mluvit k věci. Později Babiš v projevu zkritizoval Slonkovou a také jejího kolegu Jiřího Kubíka za to, že v roce 2018 ve Švýcarsku vedli s Babišem mladším rozhovor a natáčeli ho skrytou kamerou.

Babiš také desítky minut citoval z knihy, která obsahuje pasáže ze soukromé komunikace jeho syna. Ze zpráv podle něj mimo jiné vyplývá, že Babiš mladší vysazoval léky na schizofrenii. Soudce Babiše opět napomenul, že se už delší dobu vyjadřuje k věcem, které s případem souvisejí jen okrajově. „Okrajové nejsou, protože to je o motivaci mého syna,“ reagoval Babiš. Úryvky podle něj dokazují jak různí lidé s jeho synem manipulovali. Zmínil mimo jiné režiséra Víta Klusáka, novináře Pavla Šafra i lidoveckého europoslance Tomáš Zdechovského. „My jsme měli skvělý vztah, až ho tyhle skety postavily proti mě,“ doplnil Babiš.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle Šarocha to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání dotace pro malé a střední podniky.

Druhá obžalovaná, Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová, podle státního zástupce úspěšnou žádost o dotaci podala. Vyplacením dotace vznikla podle žalobce škoda 49,9 milionu korun. Nagyová se podle Šarocha dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš pak pomoci k dotačnímu podvodu.

Babiš dnes také řekl, že finanční zájmy EU podle něj nemohly být poškozeny, protože ministerstvo financí vyňalo Čapí hnízdo z evropských dotací. Zmínil i zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který udělení dotace prověřoval. V prosinci 2017 vyšetřování ukončil s tím, že existuje podezření na dotační podvod. Zkritizoval dále i rozhodnutí tehdejšího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který v roce 2019 jeho stíhání obnovil poté, co bylo zastaveno.

Po čtyřech měsících od začátku hlavního líčení spěje kauza Čapí hnízdo k nepravomocnému rozhodnutí. U pražského městského soudu dnes své závěrečné řeči přednesli oba obžalovaní. Babiš i Nagyová soud požádali, aby se vyhlášení rozsudku nemuseli zúčastnit. Babiš nicméně po jednání novinářům řekl, že se ještě ohledně účasti poradí se svým právníkem.

„Myslím, že je absolutně skandální, jakým způsobem se tady vede politický boj,“ řekl po jednání novinářům Babiš. Nejhorší je, když lidé zneužijí nemocné děti proti politikovi, řekl. Poněkolikáté zopakoval, že celý proces je vykonstruovaný. „Nebyl předložen jeden důkaz, že bychom něco byli udělali protizákonně, ani paní Nagyová, ani já,“ dodal.

Zdroje: