Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nevyužitá polní nemocnice v Letňanech se zruší - jen pronájem ploch už stál 50 milionů (AKTUALIZOVÁNO)

Nevyužitá polní nemocnice v Letňanech se zruší - jen pronájem ploch už stál 50 milionů (AKTUALIZOVÁNO)
Polní nemocnice v pražských Letňanech | zdroj: Profimedia

Polní nemocnice v pražských Letňanech vystavěná kvůli koronavirové epidemii bude zrušena, řekl na páteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Smlouva na pronájem prostoru by měla skončit k 6. únoru, záložní nemocnice v Brně nadále zůstane.

Náměstek ministra Vladimír Černý vysvětlil, že zrušení nemocnice v Letňanech navrhl proto, neboť její udržování považuje při nedostatku zdravotnického personálu za neúčelné. Nemocnice nebyla od konce října, kdy ji armáda postavila, aktivována. Stát dosud jen za pronájem ploch zaplatil zhruba 51 milionů korun.

Pokud by se zlepšila situace s personálem, jeví se podle Černého mnohem účelněji posílit kapacity normálních nemocnic než aktivovat zařízení v Letňanech. Navrhl tedy Blatnému ukončit záběr plochy v Letňanech a vyklidit místo, což ministr vzápětí potvrdil.

Stát provozovateli letňanského výstaviště dosud za pronájem zaplatil 50,9 milionu korun bez DPH. Smlouva byla v listopadu prodloužena do konce února. Pokud by tedy pronájem skončil podle kontraktu, musel by stát zaplatit dalších 13,7 milionu korun bez DPH. Pakliže bude smlouva ukončena k 6. únoru, měl by stát doplatit necelé tři miliony.

Záložní nemocnici v Letňanech armáda postavila kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Sídlí v halách letňanského výstaviště. Postarat se může o 500 pacientů. Podle dřívějších informací mohla být využívána pro následnou péči, umístěni by v ní tak byli pacienti s covidem-19 na doléčení. Sloužit také mohla pro pacienty, kteří se kvůli karanténě zatím nemohou vrátit domů nebo třeba do domovů důchodců. Na místě by podle původních plánů byli nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníci, které by armáda v případě aktivace stáhla z jiných nemocnic. Oficiálně spadá pod Fakultní nemocnici Bulovka.

Blatný zároveň uvedl, že místo není vhodné pro zřízení očkovacího centra. Vláda v polovině ledna schválila vybudování velkokapacitního centra v O2 universum v pražské Libni. Na starosti ho bude mít pražská Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), armáda povolá na pomoc vojáky. V plánu je podle tehdejšího vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) očkovat až 10 000 lidí denně. Náklady na vybudování centra se odhadují na 11,8 milionu korun, upřesnil tehdy Blatný. Stát bude platit pouze za energie, pronájem prostoru bude zdarma, doplnil Babiš. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Záložní nemocnice na brněnském výstavišti bude nadále fungovat jako velkokapacitní očkovací centrum, řekla Veronika Plachá, mluvčí Fakultní nemocnice Brno, která má prostor na starosti. Podle Plaché by v případě potřeby bylo možné využít kapacitu pro pacienty s koronavirem, pokud by nastala další vlna a nemocnice pro ně neměly lůžka. V kraji je bezmála 600 hospitalizovaných s covidem-19, v listopadu jich byl dvojnásobek a ani tehdy nemusela být záložní nemocnice s 300 lůžky pro hospitalizace využita. Nyní je na výstavišti očkovací centrum, kde v současnosti denně absolvuje očkování kolem 120 lidí z řad seniorů nad 80 let. Od příštího týdne budou podstupovat pouze druhé kolo očkování. Jakmile bude více vakcín, rozjede se podle Plaché zase očkování i nových zájemců.

Vláda nemehel: Podle opozice je zrušení polní nemocnice dalším důkazem nekoncepčnosti

"Zrušená nemocnice je důkazem toho, že vláda dělá nekoncepční a nepochopitelné kroky. Před pár dny premiér řekl, že situace s covidem není dobrá. Proč tedy hned na to ruší nemocnici?" ptá se předseda ODS Petr Fiala. Kabinet podle něj dal další signál občanům, že nemá tušení, co dělá a jak to celé dopadne. Fiala se pozastavil nad tím, proč vláda pronajatý prostor nevyužije jako očkovací centrum jako v Brně.

Premiér ani ministr zdravotnictví nikdy jasně neřekli, jak by pro nemocnici zajistili zdravotní personál, míní lidovecký šéf Marian Jurečka. "Toto rozhodnutí vlastně jasně potvrdilo, že vláda postupuje chaoticky a nepromyšleně, bohužel pro nás všechny," dodal.

"Jasně se ukázalo, že šlo jen o PR akci vlády, pěkně drahou pro daňové poplatníky," soudí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Stejně jako Fiala nechápe, proč prostor vláda nevyužije pro vakcinaci populace. "Zadlužení až po uši bychom měli rozmýšlet použití každé koruny z veřejných peněz, a ne prošustrovat miliony. Polní nemocnice v Letňanech je tak další ukázka neschopnosti vlády nemehel," kritizovala šéfka TOP 09.

Zdroje: