Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nevydržela ani čtvrt roku: Válek odvolal ředitelku SÚKL Kateřinu Podrazilovou

Nevydržela ani čtvrt roku: Válek odvolal ředitelku SÚKL Kateřinu Podrazilovou
Kateřina Podrazilová | zdroj: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) odvolal z funkce ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Kateřinu Podrazilovou. Ústav vedla necelé tři měsíce. Řízením byl dočasně pověřen Jakub Velík, který v lékovém ústavu pracuje jako vedoucí oddělení koordinace odborných činností. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Nové výběrové řízení vypíše v polovině ledna příštího roku. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob doplnil, že v ideálním případě by nový ředitel měl nastoupit od dubna. Podrazilová dnes ČTK sdělila, že byla odvolána krátce po oznámení výsledků hospodářského auditu po předchozí ředitelce Ireně Storové, který odhalil nedostatky. Náprava podle ní vyžadovala neodkladná opatření.

Podrazilová nastoupila do funkce 21. září jako vítězka výběrového řízení. Od roku 2018 vedla SÚKL Irena Storová, které končilo pětileté funkční období, výběrového řízení letos na jaře se také účastnila.

„Dosavadní výkon paní ředitelky a fungování úřadu, který je jednou z klíčových institucí českého zdravotnictví, se výrazně rozchází s mými představami. Doktorka Podrazilová měla za úkol zajistit efektivní fungování ústavu, jeho personální stabilizaci a zaměřit se také na maximální aktivitu v otázce kvality, bezpečnosti a dostupnosti léčiv. To však nebylo z její strany naplněno,“ uvedl v tiskové zprávě ministr.

Podrazilová se brání tím, že postupovala podle strategie, se kterou zvítězila ve výběrovém řízení, což bylo především otevření komunikace a zlepšení hospodaření ústavu. Válek vůči její práci nevznesl podle ní za celou dobu žádnou připomínku.

Odvolaná ředitelka zároveň dnes upozornila na to, že kvůli zefektivnění hospodaření byl v SÚKL proveden audit za funkční období předchozí ředitelky Storové. „Výsledky ukázaly nedostatky v kontrolovaných oblastech, což pro fungování úřadu, který je jednou z klíčových institucí českého zdravotnictví, vyžadovalo neodkladná nápravná opatření. Po oznámení o obdržení výsledků tohoto auditu jsem byla do dvou dnů odvolána,“ sdělila.

Podrazilová od roku 2014 působila jako předsedkyně Lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven ČR, dříve zastávala na SÚKL pozici ředitelky sekce cen a úhrad. Pověřený ředitel Velík pracuje na své pozici v ústavu od roku 2019.

„Ve své funkci pravidelně jedná s držiteli rozhodnutí o registraci, zástupci distributorů i lékáren, a podílí se na návrzích legislativních změn k dalšímu zlepšení funkčnosti celého systému zajišťujícího optimální dostupnost léčby pro české pacienty. Pravidelně se také účastní jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčivých přípravků na ministerstvu zdravotnictví,“ doplnilo ministerstvo.

Předchozí ředitelku Storovou Válek v uplynulých měsících opakovaně kritizoval v souvislosti s nedostatkem některých léčiv a problematikou reexportů léků do zahraničí. První tendr na nového šéfa SÚKL vypsalo ministerstvo letos v březnu. Komise doporučila dva uchazeče, ministr žádného z nich tehdy nevybral, podle informací Zdravotnického deníku se obou účastnily Storová i Podrazilová.

Lékový ústav má na starosti mimo jiné povolování nových léků, stanovování jejich ceny a úhrady z veřejného zdravotního pojištění nebo povolování jejich klinických studií. Řeší také kontroly fungování lékáren, evidování podezření na nežádoucí účinky léků a vakcín nebo provoz systému elektronických receptů.

Zdroje: