Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Evropská komise vymyslela, jak zabránit nedostatku léků: Vyměňovat si solidárně jejich zásoby

Evropská komise vymyslela, jak zabránit nedostatku léků: Vyměňovat si solidárně jejich zásoby
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Evropská komise představila sérii opatření, která mají pomoci členským státům vyhnout se nedostatku klíčových léků. Hlavní součástí balíčku je vytvoření dobrovolného mechanismu solidarity mezi státy, který umožní vyměňovat si zásoby léků, informovala dnes komisařka odpovědná za zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidisová. Cílem je nedopustit, aby nastala situace jako loni v zimě, kdy nebyly některé léky dostupné.

„Tento systém umožní členským státům upozornit na kritický nedostatek daného léku a ostatní zase budou moci naznačit, zda mají dostupné zásoby, které by mohly být přerozděleny,“ stojí v prohlášení Evropské komise.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) společně s členskými státy rovněž sestavuje seznam kriticky důležitých léků, které jsou nejvíce nezbytné, nebo u kterých hrozí, že jich bude nedostatek. Podle eurokomisařky by měl být dokončen ještě letos a bude na něm 100 až 350 léků.

V budoucnu by mělo nejspíš dojít i ke změně farmaceutické legislativy, která by výrobce léčiv zavázala, aby předem informovali o jakémkoli potenciálním nedostatku a sdělili, jaké budou jejich další kroky.

„Nedávný kritický nedostatek léků, včetně některých antibiotik loni v zimě, ukazuje, že pro řešení problémů s dodávkami i pro to, aby byly evropské dodavatelské řetězce léků z dlouhodobého hlediska odolnější, je třeba dále koordinovat potřebné kroky,“ říká Evropská komise ve svém prohlášení. Cílem dnešního sdělení je „zmírňovat kritický nedostatek léků na úrovni EU a předcházet mu“. Jak k tomu uvedla eurokomisařka Kyriakidisová, není možné, aby v roce 2023 v Evropě „neměli pacienti přístup k lékům, které potřebují“.

S výpadky léků má problém i Česká republika. Důvody jsou různé: u některých v posledních měsících chyběly účinné látky, jiným obaly, vliv měl i zvýšený výskyt respiračních onemocnění.

Zdroje: