Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Německo, Rakousko, Maďarsko a Slovinsko budou uznávat české očkování

Německo, Rakousko, Maďarsko a Slovinsko budou uznávat české očkování
Od soboty 15. května si bude ČR uznávat vzájemně potvrzení o očkování proti covidu-19 s Polskem, Maďarskem, Rakouskem a Německem | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Od soboty 15. května si bude Česko uznávat vzájemně potvrzení o očkování proti covidu-19 s Polskem, Maďarskem, Rakouskem a Německem.

Na dnešním jednání výboru pro zdravotnictví ve Sněmovně to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Jedná se i podle něj i se Slovenskem. Premiér Andrej Babiš minulý týden ve Sněmovně avizoval, že těchto zemí by mělo být šest včetně Slovinska.

Dohody budou vytvořené formou diplomatické nóty. „Nebylo to úplně jednoduché, protože třeba v Maďarsku se vydává ta kartička už po první dávce,“ dodal Arenberger.

V Maďarsku se jako v jediné zemi EU očkuje ruským přípravkem Sputnik V a vakcínami čínských firem Sinopharm a CanSino Biologics, jejichž používání zatím nedoporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Sputnik V plánuje používat i Slovensko.

Cestování se aktuálně řídí takzvanou mapou cestovatele, rozdělující země do čtyř kategorií od nízké, přes střední a vysokou míru rizika až po velmi vysokou míru rizika. Před návratem z tmavě červených zemí, do kterých spadá část států Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích, je nutné podstoupit první test ještě před vstupem na území Česka.

Kvůli možnému šíření nových variant viru zakázalo ministerstvo zdravotnictví dříve cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací. Jde o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Keňu, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii včetně ostrovů Zanzibar a Pemba, Zambii a Zimbabwe.

Zdroje: