Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Praktičtí lékaři příští týden dostanou vakcínu Moderna

Praktičtí lékaři příští týden dostanou vakcínu Moderna
zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Praktičtí lékaři budou od příštího týdne dostávat vakcínu firmy Moderna přímo do svých ordinací. Měl by se tak vyřešit problém s tím, že u praktických lékařů čeká na očkování přes 216 000 lidí, z toho asi 23 000 seniorů nad 80 let. Novinářům to po dnešním jednání s praktiky řekl premiér Andrej Babiš.

Dosud praktičtí lékaři dostávali především vakcíny společností AstraZeneca a Johnson & Johnson, kterých ale zatím nebylo dost pro všechny zájemce o očkování v ordinacích.

Celkem by měli praktici v květnu a červnu dostat 454 000 dávek Moderny. Každý týden bude podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky dodáno 70 000 dávek, z toho 50 000 bude rozvezeno do ordinací praktiků, zbytek bude určen na druhé dávky už dříve očkovaných lidí. Vakcíny od AstraZeneky bude podle Šonky v květnu dodáno jen asi tolik, aby to pokrylo požadavky na druhé dávky očkování.

Vakcínu Moderny si budou praktici objednávat přímo u distributora podobně, jako se to nyní děje s očkovací látkou od Johnson & Johnson. Distributorem obou vakcín je firma Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Dosud se Moderna rozvážela podle požadavků krajských koordinátorů očkování. Změnu zajistí dodatek smlouvy, který ve středu podepsaly s distributorem zdravotní pojišťovny. Podepsání novinářům potvrdil náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík. Vakcína od firmy Pfizer/BioNTech bude i nadále rozvážena do očkovacích center.

Lékaři kritizovali způsob rozdělování vakcín

Než informaci o vakcínách premiér Babiš oznámil, Společnost všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, která sdružuje asi 5000 praktických lékařů, zkritizovala rozdělování vakcín. Krajští koordinátoři podle ní preferují velká očkovací centra. Přitom hlavně na ordinacích bude přemlouvat ty, kteří nejsou rozhodnuti se nechat očkovat. 

„Na praktické lékaře a jejich sestry, (...) je svalována vina za neschopnost koordinátorů očkování zajistit ochranu nejzranitelnější části populace,“ napsala společnost v prohlášení. Ordinace ale podle ní nedostaly příležitost očkování pro své pacienty zajistit.

Na termín očkování čeká přes 40 000 lidí nad 80 let a 90 000 lidí ve věku 70 až 79 let, většina z nich právě v ordinacích. Očkování je přitom otevřeno v centrech pro všechny starší 45 let.

„Pro distribuci vakcín do ordinací stanovili podmínku registrace pacientů do systému, která ordinace zaměstnala náročnou administrativou, ale ordinace následně nedostaly dostatek vakcín ani pro tuto skupinu,“ uvedli všeobecní lékaři. Proto často doporučovali svým pacientům, aby raději využili centra.

Ještě na začátku dubna mělo zájem nechat se očkovat u praktického lékaře přes 494 000 lidí. Osmdesátníků bylo mezi nimi přes 79 000 a lidí ve věku 70 až 79 více než 280 000. Do začátku května se od nich odhlásilo více než 8000 osmdesátníků a téměř 69 000 sedmdesátníků.

„Koordinátoři ve většině krajů nebyli schopni zajistit distribuci vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna do ordinací praktických lékařů s argumentem, že je to logisticky nemožné, ačkoliv pár kilometrů za hranicemi je to běžné,“ uvedli lékaři.

„I další fáze očkování, která Českou republiku čeká, tedy přesvědčování nerozhodnutých, popřípadě odmítajících, tak aby došlo k vytvoření kolektivní imunity, je z velké části v rukách všeobecných praktických lékařů,“ dodali. Podle nich příliš nefunguje vládní informační kampaň k očkování, protože nezanedbatelná část lidí se ztotožňuje s fake news, které o vakcínách kolují.

Oficiálně začalo očkování v ordinacích praktických lékařů od 1. března. Lékaři ale upozornili na to, že v ten den si mohli začít jen objednávat vakcíny pro skupiny po 100 pacientech. Dodávky potom podle nich chodily nepravidelně a lišily se i v krajích. Někde dodávali praktikům i vakcínu od Pfizer/BioNTech, někde čekali na AstraZeneku. Od dubna se přímo do ordinací distribuuje jednodávková vakcína Johnson & Johnson.

Zdroje: