Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Němcová: Ať Zeman ukáže pravdu. A pokud jde o Klausovou...

Němcová: Ať Zeman ukáže pravdu. A pokud jde o Klausovou...
Miroslava Němcová | zdroj: Mediafax

Předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou netěší spor, který se vyvinul mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem kvůli jmenování Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku. Rozkol považuje za chybu, která poškozuje obraz Česka v zahraničí, proto by se ústavní činitelé měli co nejrychleji dohodnout.

Nejde přece o to, jestli přetlačí jeden druhého, ale je třeba hledat v případě zahraniční politiky, v případě jmenování velvyslanců společné řešení, které je prospěšné pro Českou republiku,“ prohlásila Miroslava Němcová v rozhovoru.

Co říkáte na to, že někteří prezidentští kandidáti odevzdali účetnictví, jak jim nařizuje zákon o přímé volbě, ale zůstaly za nimi dluhy? S takovou věcí zákon zřejmě nepočítal.

Nevím, jestli zákon měl být tak chytrý a počítat s tím, že ten, kdo se hlásí o funkci hlavy státu, za sebou nechá dluhy, a že to měl zákonodárce řešit. Vzhledem k tomu, že to byla první přímá volba prezidenta, soustředili jsme se hlavně na to, aby byla připravena dobře, pokud jde o ustanovení komisí, zorganizování voleb a podobně.

Tím, že je to přímá volba, tak je také přenesena velká přímá odpovědnost na každého jednotlivého kandidáta, aby dostál závazkům zákona, ale i těm závazkům, které společnost bere jako samozřejmé. Když chce být někdo hlavou státu a dobře ví, že mu z toho plynou nějaké povinnosti, třeba aby měl otevřené kontrolované účetnictví, tak z toho také vyplývá, že to účetnictví bude v pořádku a nebude mít dluhy. Asi je to nemilá situace pro Jana Fischera, nechci být nějaký sekerník, ale očekávám, že účty dá co nejrychleji do pořádku, protože jinak to veřejnost nebude moci strávit.

Zdroje: