Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Nelegální migrace na balkánské trase stoupla od ledna o 170 procent

Nelegální migrace na balkánské trase stoupla od ledna o 170 procent
Nelegální migranti na řeckých hranicích | zdroj: Profimedia

Počet migrantů, kteří od ledna do září vstoupili ilegálním způsobem do zemí Evropské unie po takzvané balkánské trase, se meziročně zvýšil o 170 procent. Uvedla to dnes unijní pohraniční agentura Frontex. Za zmíněné období je to mezi hlavními migračními trasami do EU nejvyšší nárůst.

V prvních devíti měsících letošního roku bylo na vnější hranici EU zadrženo 228 000 migrantů bez povolení, což bylo nejvíce za toto období od roku 2016.

Počet migrantů, kteří vstoupili do EU nelegálně, se od ledna do konce září zvýšil meziročně o 70 procent. Nejvyšší nárůst vykazuje právě balkánská trasa a pak státy východního Středomoří, kde se počty zvýšily o 118 procent.

Trasa přes západní Balkán se také stala nejrušnější s 106 000 zadrženými migranty v prvních třech kvartálech. Následuje pak střední Středomoří se 65 600 zadrženými migranty. I tato trasa hlásí meziroční nárůst, a to o 42 procent. V případě balkánské trasy jsou ale vysoká čísla vysvětlitelná i opakovanými pokusy o přechod hranice, píše ve zprávě Frontex.

„Trasa přes západní Balkán je i nadále nejrušnější migrační cestou do EU s 19 160 zadrženými migranty v září, což je dvakrát tolik než před rokem,“ uvedl Frontex. Celkově bylo v září zadrženo na vnější hranici EU zhruba 33 400 migrantů bez příslušných povolení.

Situace na balkánské migrační trase znepokojuje země ve střední Evropě. O nelegální migraci jednali na začátku měsíce rakouský kancléř Karl Nehammer, maďarský premiér Viktor Orbán a srbský prezident Aleksandar Vučić. Srbsko, odkud se mnoho migrantů snaží překročit hranici do EU, slíbilo zpřísnění své vízové politiky.

Kvůli rostoucímu počtu zadržených migrantů obnovila Česká republika na konci září kontroly na hranici se Slovenskem. Ze stejného důvodu zaznívají v Německu výzvy k obnovení kontrol na hranici s ČR. Podle českého ministra vnitra Víta Rakušana je o situaci nutné jednat také s Tureckem, které má na svém území velký počet uprchlíků ze Sýrie i jiných zemí, kteří se chtějí dostat do EU.

Ve středu si ministři vnitra Česka a Slovenska Vít Rakušan a Roman Mikulec dopřáli slovní přestřelku ohledně toho, zda Česká republika dodržuje při předávání běženců na Slovensko podmínky readmisní dohody, či nikoliv.

Bratislavě se nezamlouvá, že Česko pouze oznamuje Slovensku, že mu vrací migranty, které pak také vysadí na hranici, aniž vyčká na reakci slovenských úřadů. Do Prahy poslal Mikulec oficiální dopis, ve kterém upozornil na dodržování podmínek dohody, které zahrnují přesně domluvená místa a časy. „Bohužel, česká strana toto nedodržuje. My své závazky plníme, ale máme určité kapacity,“ řekl Mikulec. Podle něj se tak stává, že se v příhraničí s Českem pohybují skupiny migrantů, protože slovenské úřady neměly dostatek času na to, aby je mohly převzít.

Rakušan podle svého vyjádření chápe, že znovuzavedení kontrol na slovensko-české hranici je opatřením, které je pro všechny strany nepříjemné a náročné. „Bohužel je ale v současné situaci nutné a přináší bezpečnost občanům České republiky. My jsme byli od počátku připraveni k jednání se slovenskou stranou, dodržování platné readmisní dohody bylo vždy naším požadavkem a přáním. Proto jsme samozřejmě i nyní připraveni k vyjasnění všech záležitostí, které tato smlouva obsahuje. Nicméně na důsledném postupu při uplatňování readmisí trváme,“ uvedl.

Zdroje: