Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

EU dostatečně nechrání své vnější hranice, vnitřní kontroly příliv muslimských migrantů nezastaví

EU dostatečně nechrání své vnější hranice, vnitřní kontroly příliv muslimských migrantů nezastaví
Rakouská policie | zdroj: Profimedia

Rakouský kancléř Karl Nehammer ostře zkritizoval Evropskou komisi za to, že podle něj nedokáže lépe chránit vnější hranice EU a zabránit stoupajícím počtům nelegálně přijíždějících migrantů. V rozhovoru, který dnes zveřejnil německý list Die Welt, mimo jiné řekl, že svou práci musí zlepšit unijní agentura Frontex a že musí Brusel tvrději vyžadovat, aby se neúspěšní žadatelé o azyl rychle vraceli do zemí svého původu.

„Čekám, kdy Evropská komise začne jednat, protože nespokojených je čím dál více členských zemí,“ řekl Nehammer. „Proč si komise jako strážkyně smluv konečně nehledí toho, že se tu trvale porušuje právo EU, když do vnitrozemského státu, jako je Rakousko, přichází mnoho neregulérních migrantů, kteří předtím prošli přes další unijní státy a bezpečné třetí země, aniž je někdo zastavil?“ doplnil.

Evropská komise se omezila na obvyklé fráze

Evropská komise při pravidelné tiskové konferenci reagovala vyjádřením, že si velmi dobře uvědomuje složitou situaci, které Rakousko čelí, a že je v kontaktu s tamní vládou i zeměmi, přes které běženci přicházejí. Nárůst jejich počtu je dán „několika faktory“, uvedla mluvčí Anita Hipperová. Dodala, že o vývoji budou v pátek jednat ministři vnitra unijních zemí, kteří se sejdou v Lucemburku.

Rakousko od začátku roku do konce srpna přijalo 57 000 žádostí o azyl, což je oproti stejnému období loni nárůst o 195 procent. „A čísla stoupají dál. K tomu dorazilo zhruba 85 000 Ukrajinců, kterým jsme poskytli ochranu. Kapacita je v Rakousku naplněná,“ řekl kancléř.

Státy ve střední Evropě začaly kvůli vysokým počtům migrantů zavádět kontroly na hranicích. Jako první je koncem září zahájilo Česko na hranicích se Slovenskem, své hranice se Slovenskem pak začala kontrolovat i Vídeň. Koncem minulého týdne zintenzivnilo namátkové kontroly na hranicích s ČR a Rakouskem Bavorsko.

Čeští a němečtí policisté začali dnes při společné akci namátkově kontrolovat vozidla na hranici v Trojmezí. Konkrétně je zastavovali na silnici z Hrádku nad Nisou na Liberecku, jež vede 600 metrů přes Polsko do německé Žitavy. Akce bude podle vedoucího odboru cizinecké policie Libereckého kraje Martina Patky pokračovat i v dalších dnech. Jen do Saska v oblasti mezi Trojmezím a Drážďanami denně přichází 100 až 150 migrantů.

Německo zatím kontroly na hranicích s Českem nezavede

Němečtí opoziční konzervativci z CDU/CSU navrhují kvůli migraci zavedení kontrol na celých německo-českých hranicích. Návrh rovněž obsahuje požadavek, aby Německo ukončilo svou zvláštní migrační politiku a ustoupilo od všech plánů, které by mohly povzbudit nelegální migraci. Na odpolední tiskové konferenci ale německá ministryně vnitra Nancy Faeserová řekla, že Berlín zatím stálé kontroly na hranici s Českem neobnoví.

Faeserová po jednání s regiony o migrační situaci v Německu prohlásila, že počty azylových žádostí a nezákonných vstupů do Německa výrazně rostou, proto je třeba zakročit. „Prodloužíme naše kontroly na hranicích s Rakouskem i po listopadu, a to o dalšího půl roku. Tyto kontroly jsou nezbytné, abychom zabránili nedovoleným vstupům. V prostoru hranic s Českem provádí spolková policie zesílené namátkové kontroly,“ řekla ministryně. Dodala, že je v úzkém kontaktu s kolegy v Praze a Vídni.

K obnovení stálých kontrol na hranicích s Českem na počátku září vyzval spolkovou ministryni vnitra Nancy Faeserovou šéf německých policejních odborů (DPolG) Heiko Teggatz. ČTK tehdy Teggatz řekl, že je to v podstatě jediná cesta, jak zvrátit zhoršující se migrační situaci.

Balkánská migrační trasa vede do Německa především přes Rakousko. Kvůli četnějším kontrolám na rakousko-německé a rakousko-maďarské hranici se ale migranti bez dokladů snaží do Německa dostat přes Slovensko a Česko. Česká republika proto dočasně obnovila stálé kontroly na česko-slovenské hranici.

CDU/CSU německou migrační politiku ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie kritizuje jako zvláštní cestu kvůli přílišné vstřícnosti a otevřenosti. Počátek tohoto přístupu je možné hledat v roce 2015, kdy na vrcholu syrské migrační krize tehdejší konzervativní kancléřka Angela Merkelová (CDU) otevřela hranice běžencům. Za to shodou okolností nyní obdržela renomovanou Nansenovu cenu od Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Konzervativní unie nyní po vládě sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze chce, aby mimo jiné pokročila s repatriacemi odmítnutých migrantů. Požaduje rovněž, aby Berlín zvýšil tlak na země, které svou politikou ilegální cesty migrantů do Evropy a zejména do Německa podporují. Konzervativci jako příklad takové země zmiňují Srbsko.

Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes uvedl, že zavedení kontrol na česko-slovenských hranicích se mohlo na hranicích s Německem projevit až se zpožděním. „Než zapůsobí opatření na jedné hranici a přelijí se přes celou zemi na hranici na opačné straně, tak to trvá,“ řekl. Situace na německo-české hranici se podle něj již výrazně zklidnila.

profimedia-0713774486 Rakouská policie - ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Zdroje: