Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Někteří reportéři ČT se chovají podjatě, čílil se Topolánek v televizi

Někteří reportéři ČT se chovají podjatě, čílil se Topolánek v televizi
zdroj: tisková zpráva

Šéfovi ODS Mirku Topolánkovi se v České televizi nelíbily dotazy moderátora. Výslovně si postěžoval na pořad Reportéři ČT.

Mirek Topolánek se ve večerním pořadu České televize Události, komentáře rozčiloval a pouštěl síru na moderátora Martina Veselovského. Nelíbily se mu především dotazy na to, že ODS pár týdnů před volbami razantně řeší korupci svých členů a rovnou podezřelé straníky z Brna vyloučila, ale v minulosti se strana takto důrazně od svých podezřelých oveček nedistancovala.

Tomu budete rozumět

„Dám vám jiný argument, kterému budete rozumět. Někteří reportéři pořadu Reportéři ČT jednají podjatě a z toho nevyvozuji, že celá Česká televize je zkorumpovaná," vpálil do obličeje moderátora Martina Veselovského Topolánek na dotaz, že se ODS chová jinak, než v minulosti.

Rozčílil jej hlavně dotaz na bývalého chomutovského starostu a senátora Alexandra Nováka, který byl obviněn z korupce již v roce 2003, ale zůstal ve výkonné radě ODS. Teprve na podzimním kongresu do rady nebyl zvolen.  „Odmítám hony na čarodějnice," zdůraznil Topolánek. „Žádný důkaz tam nebyl, nyní musíme jednat rychle a důkazy jsou," odmítl Topolánek kritiku dvojího metru na členy ODS.

Právě Novák je „rekordmanem" při korupčních aférách komunálních politiků. Měl údajně převzít úplatek vy výši 41 milionů korun, případ je stále u soudu. Ztratil se totiž korunní svědek, upozornila Česká televize.

Nová pravomoc teprve od listopadu

Topolánek zdůraznil, že pravomoc vylučovat členy má výkonná rada teprve od loňského listopadu. Dříve to mohlo udělat pouze místní sdružení. Třeba v případě vedení nepohodlného člena Vlastimila Tlustého, který hlasoval proti Topolánkově vládě. Členství mu ve straně zaniklo až s tím, že kandidoval do eurovoleb za konkurenční Libertas.cz. Rakovnické sdružení jej před tím odmítlo vyloučit.

„Já sem přišel do Událostí, komentářů. Nepřebírám žádnou osobní odpovědnost za selhání konkrétních lidí. Pojďme se bavit o rozumných věcech," zlobil se dále na moderátora Topolánek, když měl odpovědět na jiné případy korupce ve straně.

Podobně kritický byl minulý týden v České televizi i místopředseda ODS Ivan Langer, když jej moderátor Daniel Takáč v pořadu Hydepark dusil na jeho údajných aférách a propojení s mafiány. "Už nejsme na Kavčích horách, ale asi někde v bulváru,"  zlobil se Langer.

www.parlamentnilisty.cz