Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kocáb: Jsem nepopulární. To značí, že dělám svou práci dobře

Kocáb: Jsem nepopulární. To značí, že dělám svou práci dobře
zdroj: tisková zpráva

Zelený ministr pro menšiny Michael Kocáb si nedělá hlavu z toho, že není oblíbený. "Po prvních týdnech ve funkci jsem pochopil, že je to úděl," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz.

"Společnost se pohybuje v zažitých stereotypech a každá radikálnější změna ji zneklidňuje. Jinakost všech možných forem tak logicky provokuje xenofobii, homofobii a různé jiné averze. Ty je třeba překonávat a to je můj úkol," charakterizuje Kocáb svou funkci.

Ministr přichází s kontroverzními návrhy už od svého jmenování. Snaží se prosadit možnost adopce pro gaye, integrování nepřizpůsobivých do společnosti, zastává se dlužníků.

"Je uzákoněno, že si o adopci může zažádat jakákoli fyzická osoba. To se týká i svobodných homosexuálů, výjimkou jsou tedy pouze homosexuálové žijící v registrovaném partnerství. To je jednoznačně diskriminační," zdůvodňuje jeden z bodů svého zájmu.

Loni v létě se Kocáb zastával také squaterů, kteří obecně staví právo na bydlení nad vlastnické právo. Když odmítali opustit prvorepublikovou vilu v pražské Tróji, našel jim náhradní bydlení v centru hlavního města za nájem symbolické jedné koruny. Obratem sklidil obrovskou kritiku z řad veřejnosti.

V Chomutově zastavil exekuce sociálních dávek dlužníkům z řad romské menšiny, které zavedla tamější primátorka Ivana Řápková. Znovu se objevily negativní názory na jeho počínání.

V současnosti se s představiteli měst s největší koncentrací nepřizpůsobivých v republice snaží spolupracovat na jejich integraci do společnosti. Také za to čelí nelibosti mnoha lidí.

"Jen tak se nevzdám. Chci předat svému nástupci pokud možno čistý stůl. To znamená dotáhnout co nejvíc věcí do konce," stanovuje si Kocáb do vypršení svého mandátu jasný cíl.

www.parlamentnilisty.cz