Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nejzelenějším městem Evropy se stala španělská Valencie. V čem spočívá její tajemství?

Nejzelenějším městem Evropy se stala španělská Valencie. V čem spočívá její tajemství?
Valencie je zeleným evropským městem roku 2024 | zdroj: Profimedia

Malebné španělské město Valencie obdrželo začátkem ledna titul nejzelenějšího evropského města udělovaný Evropskou komisí. Tajemství jeho úspěchu spočívá v komunitním způsobu života.

Starostka Valencie María José Cataláová obdržela během ceremoniálu 11. ledna od místostarosty Tallinnu Tiita Terika „Zelenou knihu“. Španělské město se totiž stalo místo estonské metropole „Evropským hlavním zeleným městem roku 2024“.

„Valencie získala tento titul díky své ambiciózní strategii udržitelnosti a úspěšným iniciativám v oblasti udržitelného cestovního ruchu, klimatické neutrality a inkluzivní zelené transformace,“ prohlásil eurokomisař Virginijus Sinkevičius.

Evropská komise uděluje toto ocenění od roku 2010. Jejím cílem bylo povzbudit evropská města, v nichž žije 75 procent všech evropských obyvatel, k větší ekologičnosti a čistotě, čímž by vzrostla i životní úroveň místních, píše na svém webu.

Valencie je město plné zeleně. Beton pohlcuje teplo a právě vegetace je klíčová k aklimatizování těchto betonových cel, kterými jsme se obestavěli. A Valencie jde v tomto ohledu příkladem. Město je plné nádherných zahrad vábících turisty z celého světa. A nedaleko centra leží „plíce města“, Parque Natural de la Albufera. Jde o největší městský park ve Španělsku a dost možná v celé Evropě.

Pochopením vzniku tohoto parku najdeme i klíč k „zelenému úspěchu“ Valencie. Před několika desetiletími zde místo parku protékala řeka Túria. Její tok však nechaly úřady kvůli každoročním záplavám svést mimo město.

Zelený maják Evropy

Místo ní tam chtěly položit dálnici, což se však místním nelíbilo, a tak prosadili místo asfaltu tento městský park. Bavíme se o době, kdy ještě ekologie nebyla tak žhavým tématem. Park zahrnuje například rozkvetlé louky, botanickou zahradu, cyklostezky a běžecké dráhy.

Iniciativu převzali sami občané, a tak to vypadá ve městě do dnešních dnů. Na letošní rok město naplánovalo asi 400 aktivit a iniciativ v oblasti udržitelnosti, a ještě prohloubí zapojení občanů, kteří jsou pro pozitivní změny nezbytní.

Valencie chce dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality. V okrese, kde se nachází zdejší rybářská komunita, zavedly úřady klimatizaci poháněnou solárními panely. Šetří tak zdroje a předcházejí přetížení elektrické sítě během veder. Ve městě stojí i solární elektrárna zhruba z 80 procent financovaná občany. A nábřeží lemují úsporné lampy, které neslouží pouze k osvětlení, ale také ke snadnému a rychlému dobití elektromobilů, napsal server Euronews.

Letos bude prohlášen Parque Natural de la Albufera biosférickou rezervací UNESCO. Město také chystá tři nové trasy, jedna povede skrze park Jardín del Turia, druhá centrem a další kolem příměstského ovocného sadu a rýžových polí. „Začíná rok, v němž se stane Valencie majákem zelených politik v Evropě s cílem vybudovat humánnější a udržitelnější město, připravenější bojovat proti klimatickým změnám,“ prohlásila během vyhlášení ocenění Cataláová.

Valencie je okouzlujícím městem ideálním k letní dovolené. Je plné barev a života a není tolik propagované jako Barcelona či Madrid. Nemusíte se proto obávat nekonečných davů.

Zdroje:
euronews.com, European Commission