Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Aktualizováno: Dobrá zpráva pro celý svět, chválí dohodu z COP28 von der Leyenová a spol.

Aktualizováno: Dobrá zpráva pro celý svět, chválí dohodu z COP28 von der Leyenová a spol.
Klimatická konference COP28 v Dubaji | zdroj: Profimedia

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvítala dnešní dohodu o odklonu od fosilních paliv na závěr klimatické konference COP28 v Dubaji a označila ji za dobrou zprávu pro celý svět. Podle ní by mohla urychlit přechod k čistší a zdravější ekonomice a mohla by udržet svět na cestě k dosažení klimatických cílů dohodnutých na COP21 v Paříži v roce 2015. Evropský komisař pro klima Wopke Hoekstra řekl, že je to začátek konce fosilních energií.

Zástupci téměř 200 zemí světa se na konferenci dohodli na potřebě postupného omezování globální spotřeby fosilních paliv s cílem odvrátit ničivé klimatické změny, oznámil na začátku dnešního ranního plenárního jednání předseda konference Sultán Džábir. Podle agentur Reuters a AP se jedná o historický krok. Předchozí konference hovořily o snižování emisí skleníkových plynů, fosilní paliva ale výslovně nezmiňovaly.

„Je to dobrá zpráva pro celý svět, že nyní máme mnohostrannou dohodu o urychlení snižování emisí směrem k čisté nule do roku 2050 s naléhavými kroky v této kritické dekádě,“ uvedla von der Leyenová v prohlášení.

„Svět se zavázal ke ztrojnásobení kapacity obnovitelných energií a zdvojnásobení tempa zlepšování energetické účinnosti do roku 2030. To dodává silné obrátky odklonu od fosilních paliv,“ připomněla šéfka unijní exekutivy.

Příslušný eurokomisař Wopke Hoekstra dnes v Dubaji řekl, že závěry klimatické konference jsou začátkem konce fosilní éry. Jde o den, kdy se můžeme radovat z toho, že „lidstvo konečně učinilo to, na co jsme dávno čekali“.

Francouzský prezident Emmanuel Macron hodnotí dohodu z COP28 jako důležitý mezník v přechodu na nefosilní energie. „Dohoda z Dubaje je důležitá etapa. Zavazuje svět k přechodu na nefosilní energie ztrojnásobením obnovitelných zdrojů a uznáním klíčové role jaderné energie. To je premiéra a posun v dodržování pařížské dohody. Zrychleme!“ vyzval francouzský prezident ve vyjádření na síti X.

Závěry konference uvítala například i německá vláda. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková podle německé delegace v Dubaji uvedla, že jí spadl „obrovský kámen ze srdce“. „Německá delegace a ministryně zahraničí mají velkou radost, že svět se dohodl na konci fosilní éry,“ uvedla delegace.

Dohoda z COP28 je podle Hladíka krokem k modernizaci díky obnovitelným zdrojům

Dohoda téměř 200 zemí z klimatické konference COP28 v Dubaji je krokem k modernizaci díky obnovitelným zdrojům, jaderné energetice, ukládání a využívání uhlíku a podpoře vodíku. Na sociální síti X to dnes napsal ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Jde o první dohodu, ve které se státy rozhodly postupně odejít od fosilních paliv, zdůraznil.

Hladík uvedl, že konference přinesla celosvětovou shodu. „Na 200 zemí se vydalo společnou cestou ke ztrojnásobení obnovitelných zdrojů a zdvojnásobení energetické účinnosti na globální úrovni. Obojí do roku 2030,“ uvedl. Jde o první dohodu, ve které se státy rozhodly postupně odejít od fosilních paliv, zdůraznil. „Je to další krok k modernizaci díky obnovitelným zdrojům, jádru, ukládání a využívání uhlíku a také podpoře vodíku,“ doplnil Hladík.

Bývalý ministr Richard Brabec (ANO) varoval před přílišným optimismem, mimo jiné s ohledem omezené naplňování klimatických cílů dohodnutých na COP21 v Paříži v roce 2015. „Jsem velmi opatrný po zkušenostech z minulých konferencí. Přes závazky všech klíčových emitentů skleníkových plynů z Paříže se emise spíš zvyšují,“ řekl. Připomněl, že závazky nejsou právně vynutitelné a řada zemí to nyní bere tak, že do daleké budoucnosti „může slíbit cokoliv“. „Spíš to beru jako apel než jako dohodu, nemluví se navíc o konci fosilních paliv, ale o odklonu,“ doplnil.

Evropa je podle Brabce zatím jediná, kdo skutečně své závazky naplňuje. „Jen Evropa má nějaké postupné cíle do roku 2030 nebo 2040, bohužel tím ztrácí svou konkurenceschopnost,“ konstatoval. Cíle se nepodaří naplnit, pokud k tomu i další státy a kontinenty nepřistoupí se stejnou naléhavostí, podotkl.

Šéfka sněmovního výboru pro životní prostředí Jana Krutáková (STAN) ČTK sdělila, že ji odklon od fosilních paliv těší. „Je to velký krok kupředu. Nicméně udržet oteplení planety pod 1,5 stupně Celsia není jen o odklonu od fosilních paliv. Musíme omezit veškeré emise a je to běh na dlouhou trať, na kterou jsme ale vyběhli se zpožděním,“ uvedla. Jednání COP28 podle ní celkově přineslo mnoho deklarací, u kterých doufá, že se naplní.

Člen výboru Lukáš Vlček (STAN) považuje shodu za skvělou zprávu. „Nesmíme už nadále ztrácet čas. Je nutné si konečně přiznat, že spalování fosilních paliv je příčinou globálního oteplování a vede k nevratné negativní změně klimatu a ohrožuje samotný život na naší planetě,“ uvedl. Na české společnosti a ekonomice podle něj je, aby maximálně využila příležitosti pro modernizaci ekonomiky a energetiky. 

Zdroje: