Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Největší evakuace v dějinách Řecka. Někteří turisté opouštějí místa požárů pěšky

Největší evakuace v dějinách Řecka. Někteří turisté opouštějí místa požárů pěšky
Turisté čekající před hotely na evakuaci. | zdroj: Profimedia

Lesní požáry na ostrově Rhodos spustily největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku probíhala. Píše to v neděli na webu řecká policie.

Od soboty před plameny bylo evakuováno kolem 20 000 turistů a místních obyvatel.

Turisté popisují chaotický vývoj v oblíbené letní destinaci, včetně omezeného přístupu k informacím. Řečtí hasiči se už omluvili a varovali, že situace by se mohla kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám ještě zhoršit, informuje britská stanice BBC.

Živel vyhnal lidi z domovů a hotelů na jihovýchodě ostrova, kde se po několika dnech plameny přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos. Shořely obytné domy v zasažených obcích i několik hotelů.

Řecká veřejnoprávní vysílací společnost ERT v neděli ráno oznámila, že evakuace se dotkly nejméně 10 000 lidí, AFP však informuje o trojnásobné bilancí. Místní politik Panagiotis Dimelis v rozhovoru s televizí Skai TV označil situaci za bezpříkladnou a připustil, že v místě panuje zmatek.

„Zatímco jsme čekali, oheň se přesouval k pláži, ale pláž byla slepá ulička. Procpala jsem se někomu pod nohama a nastoupila jsem.“

Mnozí turisté museli jít pěšky, aby se dostali z míst požárů. Jeden z českých dovolenkářů v rozhovoru pro CNN Prima News vypověděl, že nesehnal žádnou dopravu a musel urazit po svých osm kilometrů.

Podle agentury DPA mají za sebou lidé na Rhodosu „chaotickou noc“. Evakuace probíhala po vodě i po souši. Zasaženým turistům byly poskytnuty školy, sportovní haly, trajekty či hotely v bezpečnějších částech ostrova.

Řecká média přinášela snímky zástupů turistů s kufry čekajících na odvoz i desítek lidí spících na palubovce krytého basketbalového hřiště.

„Zatímco jsme čekali, oheň se přesouval k pláži, ale pláž byla slepá ulička,“ líčila evakuaci jedna britská turistka. Když na místo dorazila loď, „procpala jsem se někomu pod nohama a nastoupila jsem“.

Ministerstvo zahraničí vyslalo do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří českým turistům asistují. Na twitteru to po jednání se zástupci cestovních kanceláří sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský.

„O situaci jsem informoval premiéra a ostatní členy vlády, v kontaktu jsme také s německými kolegy kvůli případné evakuaci českých občanů," napsal ministr.

Podle odhadů ministerstva zahraničí je na ostrově nyní asi 4000 až 5000 českých turistů. Většiny z nich se ale evakuace netýká, jsou v oblastech, které požáry neohrožují.

Některé cestovní kanceláře už oznámily, že ruší cesty do oblastí Rhodosu zasažených požáry. Zákazníkům, kteří měli odletět v neděli ráno, nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd.

Klienty, kteří byli v sobotu na Rhodosu evakuováni a v neděli měli odletět, se do Česka podařilo dostat,“ sdělil agentuře ČTK zástupce cestovní kanceláře EXIM Tours Petr Kostka.

Telefonní linky pro Čechy na Rhodu

⁠ Speciální linka MZV ČR: +420 222 264 240

⁠ Velvyslanectví Athény: +30 694 473 37 69

⁠ Čedok: +420 296 184 910

⁠ DER Touristik, Exim, Fischer: +420 255 787 999

⁠ Blue Style: +420 226 036 100

Zdroje: