Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Skoro jasno

Netanjahuovi voperovali kardiostimulátor

Netanjahuovi voperovali kardiostimulátor
Benjamin Netanjahu na zasedání vlády. | zdroj: Profimedia

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v noci na neděli podrobil zákroku, při němž mu lékaři voperovali kardiostimulátor. Píše o tom server deníku Haarec. Operace byla úspěšná a třiasedmdesátiletý politik nemocnici opustí ještě v neděli opustí.

Píše o tom server deníku Haarec. Operace byla úspěšná a třiasedmdesátiletý politik nemocnici ještě v neděli opustí.

„Před týdnem mi byl voperován monitorovací přístroj. Tento přístroj mi večer zapípal a řekl, že musím dostat kardiostimulátor a že je potřeba to udělat již dnes v noci,“ sdělil Netanjahu ve videoprohlášení, z něhož citovala agentura Reuters. „Cítím se skvěle, ale musím poslouchat své lékaře,“ upozornil.

Také po zákroku v nemocnici Šeba u Tel Avivu se izraelský premiér podle své kanceláře cítí dobře. Jeho post během operace, kvůli níž bylo odloženo dnešní zasedání vlády, dočasně převzal ministr spravedlnosti Jariv Levin, s čímž předtím vyjádřili souhlas další členové kabinetu.

Netanjahua 15. července převezli do nemocnice poté, co se necítil dobře. Podstoupil sérii vyšetření, včetně kardiovaskulárních, po nichž nemocnice oznámila, že byl dehydratovaný, ale jeho zdravotní stav je „výborný“. Lékaři mu však z důvodu „rutinního sledování“ dali srdeční monitor.

Některá izraelská média před týdnem informovala, že izraelský premiér doma omdlel, spadl a uhodil se do hlavy. Do nemocnice, v níž Netanjahu zůstal přes noc na pozorování, byl ale podle nich přivezen při vědomí.

Netanjahu je nejdéle sloužícím izraelským šéfem vlády. Během patnácti let byl premiérem několikrát a jeho současná vláda nastoupila do úřadu loni v prosinci.

Loni v říjnu Netanjahu zkolaboval při modlitbě v jeruzalémské synagoze. Také tehdy ho převezli do nemocnice, kde mu lékaři provedli nezbytné testy. Jejich výsledky byly podle médií normální.

Zdroje: