Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 19°C Oblačno

Ruská raketa pobořila v Oděse katedrálu chráněnou UNESCO

Ruská raketa pobořila v Oděse katedrálu chráněnou UNESCO
Pobořená konstrukce katedrály. | zdroj: @EuromaidanPress

Při ruském raketovém útoku na ukrajinské město Oděsa zahynul jeden člověk, 22 obyvatel bylo zraněno, mezi nimi čtyři děti. Agentura AP a ukrajinská média informují, že při ostřelování byla poničena přístavní infrastruktura, šest obytných budov a také jedna z nejvýznamnějších pravoslavných katedrál.

Chrám Proměnění Páně (Preobraženská katedrála) utrpěl vážné škody. Z fotografií a videí na sociálních sítích bylo patrné, že stavba se ocitla v plamenech.

„Rozsah škod je obrovský, polovina katedrály je teď bez střechy,“ řekl zpravodaji agentury AP duchovní Andrij Palčuk.

Z budovy, jejíž podlaha byla zaplavená vodou použitou při hašení, zaměstnanci katedrály vynesli dokumenty a řadu cenných předmětů. Palčuk uvedl, že katedrála dostala přímý zásah raketou, která pronikla až do suterénu.

Katedrála se nachází v centru Oděsy, které letos Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila na seznam světového dědictví v ohrožení. Ukrajina poničení katedrály označila za válečný zločin.

Katedrála byla postavena v roce 1794 a stala se hlavním kostelem carské gubernie. Po vzniku Sovětského svazu komunisté katedrálu zavřeli a cennosti rozkradli. V roce 1936 chrám zbořili a na jeho místě postavili Stalinův památník. Po pádu Sovětského svazu Ukrajinci katedrálu obnovili za prostředky z veřejné sbírky.

Ukrajinská armáda sdělila, že na Oděskou oblast Rusové v noci na dnešek vypálili 19 raket, z nichž významnou část zlikvidovala protivzdušná obrana. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil za „útok ruských teroristů na Oděsu“ odplatu.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že v oblasti Oděsy zasáhlo cíle, kde nepřítel „připravoval teroristické útoky“, a že všechny tyto cíle byly zničeny.

Zdroje: