Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Čeští turisté evakuováni z Rhodu. Požáry na ostrově se vymkly kontrole

Čeští turisté evakuováni z Rhodu. Požáry na ostrově se vymkly kontrole
Scenérie požárů na řeckém ostrově Rhodos. | zdroj: Les INfos de Tinto/Twitter

Jih řeckého ostrova Rhodos zachvátily plameny, lesní požáry se přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos. Několik tisíc turistů včetně Čechů a místních obyvatel v sobotu z této oblasti evakuovali.

Do bezpečí turisty a místní obyvatel odvážely autobusy, několik lodí pobřežní stráže a také asi 30 soukromých lodí. Akci koordinovala policie.

Podle agentury AMNA bylo varování vydáno necelé dvě hodiny po poledni, evakuovat se museli všichni.

„Můžeme potvrdit, že rozsáhlé požáry se týkají většího počtu českých turistů na ostrově Rhodos. Kolegové ze zastupitelského úřadu v Aténách jsou v kontaktu s cestovními kancelářemi, které mají v místě požáru české občany. V pohotovosti je také honorární konzulát přímo na ostrově,“ sdělila agentuře ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. „Čeští turisté jsou v tuto chvíli evakuováni podle pokynů řeckých úřadů, a to po moři. Jde o rozsáhlou záchrannou akci řecké pobřežní stráže,“ upřesnila.

Na záběrech zveřejněných odpoledne řeckou televizí byly vidět plameny v blízkosti penzionů a kolem hustý dým. Podle serveru BBC tři hotely v oblasti Kiotari oheň poškodil. Některé turisty odvezli místní farmáři na nákladních autech.

Podle hasičů je situace vážná, protože v oblasti fouká silný vítr. Na některých místech na Rhodosu byly rovněž z preventivních důvodů přerušeny dodávky elektřiny.

Evakuace na Rhodosu, kde hasiči s požáry bojují už pátý den v řadě, se uskutečnila na jihovýchodě ostrova v oblasti letoviska Kiotari. Turisté byli odvezeni dál na jih do letoviska Gennadi, kde dostali náhradní ubytování v hotelech.

Už v pátek v noci dostali pokyn k evakuaci také obyvatelé vesničky Laerma, která leží v centrální části ostrova.

K šíření ohně přispívá také vlna veder. Teploty se ve velké části Řecka pohybují už týden kolem 40 stupňů a podle meteorologů mají extrémní vedra trvat s mírným ochlazení v pondělí nejspíš ještě týden.

Zdroje: