Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Nejsou peníze, nejsou záchody. Turisté i místní, máte smůlu

Nejsou peníze, nejsou záchody. Turisté i místní, máte smůlu
Najít otevřený veřejný záchod je ve Velké Británii téměř nemožné | zdroj: Profimedia

Zajít si na veřejnou toaletu se na některých místech stává skoro nesplnitelnou bojovkou. Tedy alespoň v Británii. Úřady, které je většinou zajišťují, totiž šetří. A první škrty se týkají většinou právě provozu toalet. 

O tyto potíže se postaraly městské úřady, které musí v době úsporných opatření utahovat opasky - a nejsou ze zákona povinné zajišťovat veřejné toalety. Omezují proto výdaje na městské záchodky, aby ochránily služby, které obyvatelům ze zákona poskytovat musí.

Výsledkem je výrazné snížení počtu dámských a pánských toalet po celé zemi. Podle údajů, které na základě zákona o svobodném přístupu k informacím získal expert na záležitosti místní samosprávy Jack Shaw, se počet veřejných toalet, které místní úřady financovaly a udržovaly, snížil z 3154 ve fiskálním roce 2015-2016 na 2556 v roce 2020-2021. To představuje pokles o 19 procent jen za posledních šest let.

Zdravotníci varují, že úbytek veřejných toalet už nyní způsobuje velké problémy řadě lidí včetně bezdomovců, zdravotně postižených, lidí pracujících na veřejných prostranstvích a nemocných, jejichž choroba je nutí k častému používání toalety.

Podle průzkumu, který nechala v roce 2019 vypracovat Královská společnost pro veřejné zdraví, každý pátý dotázaný člověk uvedl, že kvůli nedostatku veřejných záchodků ve svém okolí omezuje vycházky z domova.

Nový život záchodků

Uzavření některých veřejných toalet ovšem vyústilo v pozoruhodné proměny. Například v Claphamu v jižním Londýně vznikla z někdejšího záchodku vinárna, kde WC neznamená „water closet“ (splachovací záchod), ale „wine and charcuterie“ (víno a uzeniny). A z bývalých toalet na stanici londýnského metra, které údajně navštěvovali Oscar Wilde a Joe Orton, se stal noční klub.

Mezi další bývalé záchody, které našly alternativní využití, patří jeden, z nějž se v severním Londýně stal koktejlový bar, a další v Devonu, kde se nyní pro změnu servírují nudle.

Ve čtvrtích Kingston a Lambeth na jihu Londýna se z někdejších toalet staly umělecké galerie a navázaly tak na svérázná umělecká dílka, která po věky věků zdobí záchodky po celém světě.

Nejnápaditějším využitím se však může pochlubit Divadlo malých záchodků v Malvernu v hrabství Worcestershire, které je podle Guinnessovy knihy rekordů z roku 2002 nejmenším komerčním divadlem na světě. Ve viktoriánských dobách tyto prostory sloužily jako veřejné záchodky pro pány. Nyní se tu pořádají představení pro maximálně 12 diváků.

Zdroje:
ČTK, The Observer