Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zeman jmenoval Fialu premiérem. Z budky sestavené z plexiskla

Zeman jmenoval Fialu premiérem. Z budky sestavené z plexiskla
Petr Fiala a Miloš Zeman. Covidový ceremoniál v Lánech. | zdroj: Profimedia.cz

Miloš Zeman v neděli dopoledne během bizarního ceremoniálu jmenoval Petra Fialu novým premiérem. Předseda příští vlády si z Lán odvezl dezinfikovaný jmenovací dekret.

Fiala, který stál v říjnových volbách v čele vítězné koalice SPOLU, musel být kvůli prezidentově nákaze koronavirem v prostoru neprodyšně odděleném od Zemana.

Prezident absolvoval ceremoniál na lánském zámku v utěsněné budce z plexiskla, která byla postavena u dveří do vedlejší místnosti. Mnohé komentáře na twitteru ji přirovnávají k muzejní vitríně.

Dezinfikovaný dekret a varování před žvanily

Samotný jmenovací dokument podepsal Zeman už v sobotu, aby mohl být vydezinfikován před tím, než ho podepíše Fiala.

Do budky Zemana dovezli na kolečkovém křesle pracovníci v ochranných oděvech. Během jmenování, u něhož byli prezidentův kancléř Vratislav Mynář a ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš, prezident komunikoval s Fialou přes mikrofon a reproduktory.

„Jsem přesvědčen, že brzy budeme mít vládu, která bude silná a stabilní, máme k tomu zavazující mandát do občanů,“ prohlásil během krátké řeči premiér a vyslovil naději, že jeho spolupráce s prezidentem bude dobrá.

Zeman, který Fialu oslovoval „vážený pane předsedo vlády, milý Petře“, popřál jmenovanému (designovanému) premiérovi „to, co je nejdůležitější – úspěch“. A ani tentokrát ve svém proslovu nevynechal varování před „žvanily“ – novináři, zejména komentátory.

Nepojede přes Zemana vlak?

Po jmenování Fialy premiérem bude dál zemi řídit vláda Andreje Babiše. A to až do doby, než prezident jmenuje novou vládu.

Zeman chce od pondělka do 13. prosince vést rozhovory s těmi, kdo byli nominováni na ministry.

Kabinet ANO a sociální demokracie skončí se jmenováním a slibem všech členů nové vlády, kterou vytvoří koalice ODS, lidovců, TOP 09, Starostů a Pirátů.

Tečku za výměnou vlád komplikuje Zemanův odmítavý postoj k pirátovi Janu Lipavskému, který se má v novém kabinetu stát ministrem zahraničí. Prezident tvrdí, že přes jeho odmítnutí „nejede vlak“.

Fiala, kterého agentura AFP představuje jako profesora politologie a fanouška Jamese Bonda, literatury a fotbalu, změny v nominacích odmítá.

Zdroje: