Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Nejmírumilovnější země na světě: Najdete mezi nimi i Česko

Nejmírumilovnější země na světě: Najdete mezi nimi i Česko
Island je poklidný už jen rázem přírody | zdroj: ThinkStock

Co mají společného Botswana, Kuvajt, Kazachstán, Maroko, Vietnam, Angola nebo Burkina Faso? Asi to leckoho překvapí, ale všechny zmíněné země jsou mírumilovnější než Spojené státy. Vyplývá to z letošního globálního indexu míru sestavovaného Institutem pro ekonomii a mír, který se snaží v průřezu let zjistit, zda se svět stává drsnějším nebo naopak klidnějším místem. 

Zatím to vypadá, že země, kde dlouhodobě vládne klid, jsou stále mírumilovnější. Zato státy dlouhodobě neklidné se naopak noří do stále většího chaosu.

Konflikty a války stály loni 14,3 bilionu dolarů, což je přes 13 procent světového HDP.

Za minulý rok nahlásilo 69 zemí celkem 20 tisíc úmrtí kvůli terorismu, což je 60procentní nárůst oproti předchozímu roku. Z toho 85 procent mrtvých patří Nigérii, Sýrii, Iráku, Afghánistánu a Pákistánu. 

Nejvíc nejklidnějších zemí – 15 z první dvacítky – najdeme v Evropě, kterou lze tím pádem prohlásit za jeden z nejmírumilovnějších regionů. Vůbec nejmírumilovnější je Island, který kraluje žebříčku od roku 2008 s drobnou pauzou loni, kdy byl druhý. 

Česko se mimochodem letos umístilo na desáté příčce.

Dvacítka nejklidnějších zemí Dvacítka nejklidnějších zemí | zdroj: Institute for Economics and Peace

Oproti tomu Spojené státy se nedostaly ani mezi prvních 50 zemí. Skončily až na 94. příčce z celkem 162 zemí. Američanům ubírají na indexu mírumilovnosti vojenské mise v zahraničí, velké výdaje na armádu, ale také i velká míra domácí kriminality.

Najdou se i státy, které si polepšily. Třeba takový Vietnam a Kosovo, kterými před lety zmítaly ozbrojené konflikty, v současné době tam ale vládne relativní klid.

A kde byste rozhodně žít nechtěli? Obecně řečeno v Africe nebo na Středním východě, kde se koncentruje největší počet nejméně klidných zemí. Vůbec nejhůř je na tom už druhým rokem Sýrie, kterou drancuje občanská válka a v poslední době také Islámský stát. Loni vyšoupla z prvního místa Afghánistán. 

Hned za Sýrii je letos Irák a na třetím místě Afghánistán. V první desítce nechybí také Jižní Súdán, sousední Středoafrická republika či Somálsko. Rusko se tam sice nevešlo, pořád mu ale patří jeden z nejhorších indexů. 

Dvacítka nejméně klidných zemí Dvacítka nejméně mírumilovných zemí | zdroj: Institute for Economics and Peace

Celou výroční zprávu Institutu najdete ZDE.

Zdroje: