Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nejmenší restaurace světa nedaleko Říma láká páry na královskou romantiku

Nejmenší restaurace světa nedaleko Říma láká páry na královskou romantiku
Restaurace Solo Per Due ve vesničce Vacone totiž nabízí pouze jeden jediný stůl pro dva | zdroj: Profimedia

Asi hodinu od Říma najdete nejmenší restauraci na světě. Pokud si však nevyřídíte rezervaci měsíc předem, tak si o italských lahůdkách a skvělém pití můžete nechat jenom zdát. Solo Per Due nabízí po pečlivé domluvě drahý romantický zážitek pro páry.

Asi 60 kilometrů od Říma nedaleko obce Vacone stojí už 33 let nejmenší restaurace na světě. Není pouze nejmenší, ale pravděpodobně i jedna z nejluxusnějších, nejdiskrétnějších a nejtajemnějších, uvedla televize CNN.

Solo Per Due v překladu znamená Jen pro dva, a odkazuje tím na maximální počet hostů. Nejedná se o podnik vhodný pro pracovní schůzky, ale k romantickým večeřím pro milence a manžele. Páry se zde například často žádají o ruku.

Restaurace je otevřena celoročně pro odpolední obědy i pozdní večeře. Rezervaci je možné vyřídit pouze měsíc předem ve večerních hodinách a musí být potvrzena nejpozději deset dnů před samotnou návštěvou podniku. Majitelé přitom odmítají sdělit svá jména, pokud si rezervaci nevyřídíte. Zaručuje to podle jejich slov diskrétnost a zvyšuje tajemnou přitažlivost místa. Tím však přísná pravidla Solo Per Due nekončí.

Rezervaci není možné na poslední chvíli zrušit a hosté musejí zavolat 30 minut před příjezdem. Nutné je rovněž přijet přesně v dohodnutý čas. Pokud přijedete dříve, do restaurace se nedostanete.

Zážitek ušitý na míru

Majitelé neumožňují prohlídky podniku předem. V restauraci se podávají pouze sezónní italská jídla ušitá na míru hostům. Na propracovaném menu složeném z několika chodů se dohodnou s majiteli během potvrzení rezervace.

profimedia-0168875080 Nejmenší restaurace na světě Solo Per Due | zdroj: Profimedia

Mohou si také připlatit za luxusní vína, šampaňské, dezerty, květinovou výzdobu a hudební podkres. Po usednutí za stůl v intimním interiéru pompejského stylu ale hlavně zůstanou sami o svíčkách.

Zlatý ubrus, stříbrné příbory a po ruce zvoneček k přivolání číšníka skrytého ve stínu jsou součástí jediného stolu. Obsluha je stále přítomna poblíž, avšak hosté ji během konzumace v rámci zachování soukromí nevidí.

V zimě zahřeje krb a během léta při jídle pod širým nebem s výhledem na olivové háje a údolí poseté vinicemi slunce. Restaurace je součástí venkovského sídla, v jehož areálu se nacházejí ruiny starověké římské vily. O romantiku se tedy postará i okolní prostředí.

Majitelé říkají, že jejich cílem je páry hýčkat a zacházet s nimi jako s královskou rodinou. Tomu odpovídá i cena činící v přepočtu téměř 12 tisíc korun jenom za jídlo. Konečné výdaje se vším všudy jsou ještě vyšší.

Zdroje: