Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nejdelší blesk měřil 768 kilometrů, nejdéle trvající zářil 17 sekund

Nejdelší blesk měřil 768 kilometrů, nejdéle trvající zářil 17 sekund
Nejdelší blesk měřil 768 kilometrů | zdroj: Profimedia

Nejdéle trvající blesk rozzářil oblohu mezi Uruguayí a Argentinou na více než 17 sekund. Rekord z předloňského června dnes potvrdila Světová meteorologická organizace (WMO). Organizace zaznamenala i nový rekord nejdelšího blesku, který pokryl na jihu Spojených států v dubnu 2020 horizontální vzdálenost 768 kilometrů, což je zhruba vzdálenost vzdušnou čarou mezi Prahou a Ženevou. Podle expertů WMO ale skutečné rekordy mohou být i vyšší.

Předchozí dva rekordy WMO potvrdila v Latinské Americe. Nejdéle trvají blesk zaznamenali v březnu 2019 v Argentině a oblohu rozzářil na 16,73 vteřiny. Nejdelší blesk byl zaznamenán na konci října 2018 v Brazílii a měřil 709 kilometrů.

„Pravděpodobně bylo dosaženo i extrémnějších hodnot a budeme je moci zaznamenat, až se zlepší prostředky na pozorování blesků,“ uvedl zpravodaj WMO pro extrémní meteorologické jevy Randall Cerveny. V posledních letech se technologie pro zaznamenání blesků mění a více se používají data získaná ze satelitů na oběžné dráze kolem Země.

„Blesky představují významnější riziko, které každým rokem stojí život mnoho lidí,“ uvedl šéf WMO Petteri Taalas. Například v srpnu 2019 v Tatrách blesky zabily pět lidí. Nejsmrtelnější úder blesku stál v roce 1975 v Zimbabwe život 21 lidí. Nejtragičtější událost způsobená bleskem je zřejmě požár skladu pohonných hmot v Egyptě v roce 1994. V souvislosti s požárem zemřelo 469 lidí.

Zdroje: