Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nejčernější den slavného Manchesteru United

Nejčernější den slavného Manchesteru United
Při neštěstí zemřelo 23 lidí. | zdroj: Profimedia

V letadle z Bělehradu vládla radostná atmosféra – z vítězného zápasu se vracel fotbalový Manchester United, kterému se podařilo postoupit do semifinále Poháru mistrů. Přesto se 6. únor 1958 stal nejčernějším dnem v historii klubu. Letoun po mezipřistání v Mnichově nezvládl start ve vánici. Zemřelo 23 lidí, včetně osmi nadějných hráčů už tehdy jednoho z nejlepších evropských týmů.

Letadlo mělo naplánované mezipřistání v Mnichově na dotankování paliva. Kvůli špatnému počasí se ale pilotům dvakrát nepodařilo vzlétnout, třetí pokus pak skončil tragicky. V Mnichově začalo hustě sněžit, ale pilot se znovu pokusil o vzlet. Na konci startovací dráhy se však nahromadil rozbředlý sníh, který letadlo zpomalil tak, že se mu nepodařilo vzlétnout, narazilo do plotu a následně do domu hned za ranvejí.

Ze čtyřiačtyřiceti osob na palubě jich zemřelo 23, z toho osm hráčů Manchesteru, osm novinářů, tři trenéři, dva členové posádky a dva pasažéři. Zbytek s více či méně závažnými zraněními skončil v nemocnicích. Z vraku je vyprošťoval hlavně brankář Harry Gregg, který jim tak zachránil život.

Místo oslav vítězství se 6. únor 1958 stal pro Manchaster nejsmutnějším dnem v historii. Z nadějného týmu, který se mohl stát třetím týmem, jenž třikrát v řadě vyhrál anglickou ligu, přežilo devět hráčů a trenér Matt Busby. Trvalo deset let, než se mužstvo přezdívané „Busby Babes“ opět dostalo zpátky na vrchol. V roce 1968 pak se nakonec tým – stále pod vedením Matta Busbyho – přece jen titulu v Poháru mistrů dočkal.

Zdroje:
Profimedia, Vlastní