Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Skoro jasno

Ministerstvo zahraničí vyzvalo Čechy v Libanonu, aby zemi urychleně opustili

Ministerstvo zahraničí vyzvalo Čechy v Libanonu, aby zemi urychleně opustili
Na jihu Libanonu se přes hranice vzájemně ostřelují izraelská armáda a libanonské hnutí Hizballáh | zdroj: Profimedia

Ministerstvo zahraničních věcí vyzvalo Čechy v Libanonu, aby urychleně opustili zemi. V případě další eskalace situace na Blízkém východu není možné zaručit provoz komerčních letů a mezinárodního letiště v Bejrútu. O opatření informovala Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva.

Doporučení úřad vydává s přihlédnutím ke zpřísnění, ke kterému přistoupily také diplomacie Spojených států, Velké Británie či Německa. V případě nouze doporučuje cestovatelům obrátit se na velvyslanectví v Bejrútu. V cestovatelském systému Drozd pro Libanon je podle úřadu nyní registrováno 113 Čechů. Výzva souvisí s napětím na hranici s Izraelem.

V úterý dal Černínský palác občanům v Libanonu ke zvážení opustit zemi, dokud jsou komerční lety v provozu bez větších omezení. Nyní podle Wernerové výzvu zpřísnil s ohledem na bezpečnostní situaci v regionu, která se může rychle změnit. „Před cestami do země varujeme a české cestovatele, kteří se v Libanonu nacházejí, vyzýváme k urychlenému opuštění země. Fungování mezinárodního letiště v Bejrútu a komerčních letů v případě další eskalace situace není možné zaručit,“ uvedla. Některé společnosti podle ministerstva lety do Libanonu omezily už počátkem týdne.

Na jihu Libanonu se přes hranice vzájemně ostřelují izraelská armáda a libanonské hnutí Hizballáh spřízněné s palestinským hnutím Hamás. Americké velvyslanectví v Bejrútu už ve čtvrtek vyzvalo občany Spojených států v Libanonu, aby naplánovali svůj odjezd co nejdříve, dokud jsou běžné komerční lety dostupné. Těm, kteří se rozhodnou zemi neopustit, americká ambasáda doporučila, aby si připravili „pohotovostní plány“. Podobná varování pro své občany vydaly tento týden také Saúdská Arábie, Kuvajt, Francie či Austrálie.

Na jihu Libanonu u hranic s Izraelem vzrostlo napětí po 7. říjnu, kdy palestinské hnutí Hamás provedlo útok na jižní Izrael, při němž podle izraelských úřadů zemřelo na 1400 lidí. Od té doby izraelská armáda podniká vzdušné údery na Pásmo Gazy, odkud Hamás zaútočil, a zároveň se na severu země ostřeluje s Hizballáhem. V pondělí kvůli tomu izraelská armáda oznámila evakuaci 28 obcí v blízkosti hranic s Libanonem.

Střety v okolí izraelsko-libanonské hranice si od 7. října vyžádaly do čtvrtka na libanonské straně dvě desítky obětí, včetně 13 bojovníků Hizballáhu, ale také novináře agentury Reuters a dvou civilistů. Na izraelské straně byli v této oblasti zabiti nejméně tři lidé.

Zdroje: