Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

NATO nemůže být aliancí závislou na rozmarech prezidenta USA, řekl Borrell

NATO nemůže být aliancí závislou na rozmarech prezidenta USA, řekl Borrell
NATO je podle společného prohlášení vážně znepokojeno destabilizačními aktivitami Ruska na území aliance (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

NATO nemůže být vojenskou aliancí závislou na rozmarech amerického prezidenta, řekl dnes šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Reagoval na nedávná vyjádření pravděpodobného republikánského uchazeče o Bílý dům Donalda Trumpa, že Spojené státy by pod jeho vedením nepřišly v případě napadení Ruskem na pomoc zemím NATO, pokud by ty nedávaly dost peněz na vlastní obranu.

"Budu sarkastický. Během této kampaně uvidíme a uslyšíme velké množství věcí," poznamenal Borrell po novinářské otázce. "NATO nemůže být vojenskou aliancí a la carte. Nemůže být vojenskou aliancí, která funguje v závislosti na rozmarech amerického prezidenta, který je zrovna u moci. Není to ano, ne, ano, zítra ne, záleží na tom, kdo jste," dodal s tím, že NATO buď existuje, nebo neexistuje.

Exprezident Trump, který se uchází o republikánskou nominaci, v sobotu ve městě Conway v Jižní Karolíně před svými příznivci vzpomínal na setkání s prezidentem jisté "velké země" v Evropě, který se ho prý zeptal: "Když nebudeme platit a napadne nás Rusko, budete nás chránit?" Na to podle svých slov Trump odpověděl: "Ne, neochránil bych vás. Ve skutečnosti bych je povzbuzoval, ať si dělají, co k čertu chtějí," řekl s tím, že státy musí platit své účty za obranu.

Vyjádření bývalého prezidenta USA zkritizoval i generální tajemník NATO. Jakékoliv náznaky, že by si členové NATO vzájemně nepřišli na pomoc, podkopávají bezpečnost celé aliance a ohrožují americké i evropské vojáky, uvedl Jens Stoltenberg. "Každý útok na Severoatlantickou alianci bude čelit společné a silné reakci," dodal.

Zdroje: