Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Na změnách klimatu vydělávají investoři, soukromé firmy i vlády

Na změnách klimatu vydělávají investoři, soukromé firmy i vlády
Tání ledovců může někomu přinést solidní zisky. Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

Globální oteplování nemusí být pro všechny špatnou zprávou. Některé společnosti si ze změn klimatu udělaly celkem solidní kšeft. 

Řada soukromých společností, investorů i vlád si uvědomuje, že změna klimatu je nevyhnutelný jev, jehož dopady lidstvo plně pocítí v nadcházejících deseti letech. Mnohým lidem na planetě působí oteplování problémy, ale jiní na něm solidně vydělávají.

Jak lze na změnách klimatu vydělávat?

Novinář McKenzie Funk procestoval celý svět a našel celou řadu případů firem, které změny klimatu využívají k výdělku.

První příklad objevil v Grónsku. Místní vláda otevřela nové těžební příležitosti, díky kterým se Grónsko stává surovinově nezávislé na Dánsku. Tento krok ji přitom umožnilo tání ledovců. A v budoucnu budou v Grónsku dokonce otevřeny nové hliníkové hutě, poháněné vodou z tajících ledovců.

Druhý případ naše Funk v Holandsku, kde firma Dockland nedávno představila koncept plovoucích měst, který by mohl být použit v oblastech zasažených vysokou vodou. Bohatí investoři z Wall Street nebo někteří arabští šejci pak kupují zemědělskou půdu po celém světě a čekají na období sucha, která ohrozí trh s obilím a oni jej díky vlastním zásobám ovládnou.

Některé pojišťovací firmy jako AIG zase nabízejí speciální pojistky pro případ požáru v Kalifornii, protože očekávají, že v důsledku sucha a žhavějšího léta se zvýší riziko požárů v těchto oblastech.

Pozitiva a negativa takového obchodu

Funk uvádí, že ne všechny reakce obchodníků a investorů na klimatické změny jsou špatné. Někdy jde o to, že trh reaguje na měnící se podmínky a často může přijít s řešením, jak se na klimatické změny připravit, nebo jak se jim přizpůsobit.

Odvrácenou stranou tohoto trhu je rozevírající se propast mezi zeměmi, které se jsou schopny na globálním oteplování vydělávat a těmi, které důsledky změn postihnou naplno.

Zdroje:
www.vox.com