Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Na Ukrajině zadrželi ženu, která prý pomáhala plánovat útok během Zelenského cesty

Na Ukrajině zadrželi ženu, která prý pomáhala plánovat útok během Zelenského cesty
Volodymyr Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Ukrajinská tajná služba SBU informovala o zadržení ženy, která podle ní pomáhala Rusku s přípravou vzdušného útoku na jihoukrajinskou Mykolajivskou oblast v době návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Žena konkrétně shromažďovala výzvědné informace za účelem jejich předání ruským rozvědkám, tvrdí SBU.

Informátorka se prý snažila před návštěvou Zelenského zjistit, jaká místa se chystá prezident v regionu navštívit i podrobnosti ohledně časového rámce jeho cesty. SBU, která o její činnosti věděla, proto zajistila během červencové Zelenského návštěvy dodatečná bezpečností opatření. Ruskou agentku dál sledovala, aby zjistila více informací o lidech, kteří jí dávali zadání, a o povaze těchto úkolů.

Žena z Ruska také dostala úkol zjistit polohu systémů elektronického boje a muničních skladů ukrajinských ozbrojených sil v okolí města Očakiv v Mykolajivské oblasti. Tyto informace chtěli Rusové použít k přípravě nového rozsáhlého útoku na region. Agentka byla zadržena při činu, když se snažila předat údaje ruské straně, uvedla SBU.

Zadržená pochází z Očakivu a je bývalou prodavačkou v armádním obchodě v jedné z vojenských základen v regionu. Hrozí jí až 12 let odnětí svobody.

Zdroje: