Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 11°C Zataženo

Na Slovensku po postřelení premiéra zasedne bezpečnostní rada státu i vláda

Na Slovensku po postřelení premiéra zasedne bezpečnostní rada státu i vláda
Robert Fico | zdroj: Profimedia

Po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica dnes dopoledne zasedne bezpečnostní rada státu a bude jednat i vláda. ČTK o tom informoval tiskový odbor úřadu vlády. Postřelený premiér ještě ve středu podstoupil operaci, o jejímž výsledku zatím nemocnice ani úřad vlády oficiálně neinformovaly.

Fico, který se stal obětí útočníka po výjezdním zasedání kabinetu, byl hospitalizován ve fakultní nemocnici ve středoslovenské Banské Bystrici. Ve středu pozdě večer ministr životního prostředí Tomáš Taraba stanici BBC řekl, že Fico není v ohrožení života. Opačnou informaci, tedy že premiérův život je ohrožen, dnes s odvoláním na zdroj z nemocnice přinesla televize Markíza.

Státní tajemník (náměstek) na ministerstvu životního prostředí Filip Kuffa dnes ráno na sociální síti napsal, že podle aktuálních informací je Fico ve stabilizovaném stavu.

Podle zákona předsedu vlády během jeho nepřítomnosti zastupuje vicepremiér v souladu s rozhodnutím ministerského předsedy. Ficův nynější kabinet má čtyři místopředsedy, jedním z nich je ministr obrany a Ficův blízký spolupracovník z jeho strany Směr-sociální demokracie Robert Kaliňák.

Zdroje: