Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Fico je po operaci a mimo ohrožení života, uvedl ministr Taraba

Fico je po operaci a mimo ohrožení života, uvedl ministr Taraba
Robert Fico po noční směně v továrně v Lozorně | zdroj: Facebook Roberta Fica

Slovenský premiér Robert Fico, který byl postřelen po výjezdním jednání vlády v Handlové, je po operaci. Stanici BBC to řekl dnes pozdě večer slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba, podle kterého premiér není v ohrožení života. List Denník N s odvoláním na své zdroje uvedl, že je premiér po zákroku při vědomí.

Krátce po 20:00 slovenští ministři obrany a vnitra Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok novinářům řekli, že Ficův stav je kritický a jeho operace stále trvá. Dříve úřady uvedly, že Fico byl v ohrožení života. Po útoku byl převezen do nemocnice v Banské Bystrici.

"Pokud vím, operace proběhla dobře - a myslím si, že nakonec přežije. V tuto chvíli není v ohrožení života," řekl BBC Taraba. "Byl těžce zraněn - jeden projektil zasáhl břicho, druhý zasáhl kloub," dodal ministr.

Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání slovenského kabinetu ve městě Handlová vyšel na náměstí mezi občany. Pravděpodobného pachatele, 71letého muže, policie zadržela. Útok důrazně odsoudili slovenští, čeští i světoví vrcholní politici. Šutaj Eštok na večerním tiskové konferenci prohlásil, že šlo o politicky motivovaný atentát.

Zdroje: