Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Stiborek má jednu z nejpřísnějších prověrek, hájí šéfa IKEMu Válek. Není to pravda

Stiborek má jednu z nejpřísnějších prověrek, hájí šéfa IKEMu Válek. Není to pravda
Vlastimil Válek | zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michal Stiborek má podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jednu z nejpřísnějších prověrek Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Řekl to dnes novinářům při příchodu na jednání vlády. Podle informací serveru Seznam Zprávy od bývalého ředitele NBÚ Dušana Navrátila má však Stiborek pouze nejnižší prověrku udělovanou NBÚ.

Informace Seznam Zpráv o Stiborkově byznysu s úvěry s vysokými úroky ministerstvo podle Válka prověřuje a podle výsledku rozhodne. V etické a morální rovině situace ministra nesmírně mrzí, nevidí ale důvod o tom přímo se Stiborkem mluvit, řekl.

„Pan ředitel má jedny z nejpřísnějších prověrek Národního bezpečnostního úřadu a takových ředitelů je opravdu málo,“ uvedl Válek. Stiborek nastoupil do čela IKEM v roce 2018, o rok později tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) po ředitelích ministerstvem řízených nemocnic žádal bezpečnostní prověrku, většina z nich o ni požádala.

„Prověrky jsou extrémně složité a ne každý ředitel je získal, musel jsem je proto odvolat. Mimo jiné hodnotí původ majetku a způsob, jakým k tomu majetku přišel. Hodnotí to, zda člověk, který toho ředitele dělá, je z hlediska bezpečnosti státu v pořádku,“ doplnil Válek.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jakob řekl Seznam Zprávám, že šéf IKEM Stiborek má od NBÚ jen „doklad o bezpečnostní způsobilosti fyzické osoby k výkonu tzv. citlivé činnosti“. Bývalý ředitel NBÚ Navrátil uvedl pro server v obecné rovině, že tento doklad je na úrovni bezpečnostní prověrky na stupeň důvěrné. Nižší úroveň prověrky je už pouze stupeň vyhrazený, který ovšem neuděluje NBÚ, ale sama instituce, v níž je konkrétní funkcionář zaměstnaný.

Před udělením dokladu o bezpečnostní způsobilosti NBÚ podle Navrátila standardně jen prochází evidence. Pokud v nich nenarazí na problém, doklad udělí a není už většinou prověřována nezávadnost blízkého okolí žadatele. Stiborek podle serveru na otázky ke své prověrce nereagoval.

Podle Seznam Zpráv si Stiborek vydělal v posledních letech desítky milionů korun díky půjčování peněz na horentní úrok a s vysokými smluvními pokutami. Není také podle nich zřejmé, kde vzal 57 milionů korun na začátek tohoto podnikání. Stiborek místo ředitele IKEM obhájil letos v květnu, podle Válka měl daňová přiznání, kde byly toky peněz jasné. „On toto v té době nedělal, tuto činnost,“ řekl ministr.

Ministerstvo ale podle něj informace z médií prověřuje. „Ne všechny jsou úplně přesné,“ uvedl. V daném případě podle něj zřejmě nejde o trestněprávní rovinu. „Kdybychom se bavili o morální stránce, o etice, tak mě to nesmírně mrzí,“ dodal.

IKEM je podle Válka jednou z nejlépe hospodařících fakultních nemocnic. „Je to ředitel, za kterým stojí odborová organizace, stojí za ním zaměstnanci. Dvakrát zvítězil naprosto suverénně v konkurzech,“ řekl ministr. V červenci média informovala o Stiborkových sporech se zaměstnanci. Přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk, který byl jedním ze Stiborkových protikandidátů do čela IKEM už v roce 2018, byl vedením kritizován za to, že odmítl spolupracovat na programu transplantací ledvin se Slovenskem.

Další potíže v IKEM byly podle Seznam Zpráv s nakoupenými drahými srdečními pumpami, kterým před využitím skončila exspirace. Situaci na předním českém zdravotnickém pracovišti řešil na uzavřeném jednání senátní výbor pro zdravotnictví, ministr a při návštěvě IKEM i premiér Petr Fiala (ODS). Také nová zjištění týkající se Stiborka označil v pondělí premiér za závažná a žádá co nejrychlejší vyjasnění situace.

Premiér očekává od ministra odpovídající řešení situace

Premiér Fiala očekává, že ministr Válek situaci kolem Stiborka odpovídajícím způsobem vyřeší. Řekl to na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády.

„Nemohu se vyjadřovat k tomu, jakou má bezpečnostní prověrku pan ředitel, protože tyto informace v tuto chvíli nemám,“ uvedl premiér. „Věřím tomu, že pan ministr zdravotnictví vývoj situace pečlivě sleduje, nechává se informovat o pozadí celé kauzy (...) a bude tu situaci odpovídajícím způsobem řešit,“ dodal. Válek na tiskové konferenci po jednání vlády nebyl.

Fiala byl při své návštěvě v IKEM na konci června poté, co Stiborek post v čele IKEM obhájil, svědkem vnitřních sporů. „Byl jsem i svědkem určitého neklidu, byla mi předložena petice ve prospěch jednoho z přednostů,“ řekl novinářům premiér. O sporech v červenci informovala i média. 

Zdroje: