Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Na obědě v Lánech se dohodly pravidelné schůzky a jmenování ministra Nekuly

Na obědě v Lánech se dohodly pravidelné schůzky a jmenování ministra Nekuly
Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala s manželkami na novoročním obědě v Lánech | zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman již v pondělí jmenuje ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL). Po dnešním novoročním obědě v Lánech to oznámil premiér Petr Fiala (ODS), který se také se Zemanem dohodl na pravidelných schůzkách jednou za měsíc. Podobně se prezident setkával s bývalým předsedou vlády Andrejem Babišem.

Prezident Miloš Zeman již v pondělí jmenuje ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL). Po dnešním novoročním obědě v Lánech to oznámil premiér Petr Fiala (ODS), který se také se Zemanem dohodl na pravidelných schůzkách jednou za měsíc.

Na tradičním novoročním setkání doprovázely oba politiky jejich manželky Ivana a Jana. Prezidentský pár přivítal Fialu s chotí v Lánech ve 13:00. Kuchaři pro ně připravili svíčkovou a jako předkrm šunku. Fiala uvedl, že šlo o příjemné setkání, a považuje za důležité, aby se oba politici scházeli i přesto, že mají na řadu věcí jiné názory.

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Na rozdíl od pravidelných schůzek, kde prezident s premiérem jednají především o aktuálních politických tématech, bývají novoroční obědy převážně společenskou záležitostí. Politici se při nich ale nevyhýbají ani politickým tématům.

Prezident Zeman v pondělí jmenuje Nekulu ministrem zemědělství

Zdeněk Nekula nebyl jmenován společně s dalšími členy vlády, protože měl v prosinci pozitivní test na koronavirus. Ještě před jeho jmenováním se s ním Zeman v Lánech setká. Kancelář prezidenta republiky původně předpokládala, že se jmenovací ceremoniál uskuteční v úterý.

Ministerstvo dočasně místo Nekuly řídí jeho stranický šéf, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). FIalova vláda chce o důvěru žádat 12. ledna, před poslance podle premiéra předstoupí s hotovým programovým prohlášením.

VRL05143 Premiér Petr Fiala s chotí Janou a prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou na novoročním obědě v Lánech | zdroj: Úřad vlády ČR

Vláda počítá s úhradou testů na covid-19 ve firmách

Vláda počítá s úhradou testů na covid-19 ve firmách ze zdravotního pojištění. Rozhodnutí přijme v nejbližších dnech, řekl dnes Fiala v CNN Prima News. I nadále odmítá povinné očkování pro věkové skupiny, debatu o povinné vakcinaci pro určité profesní skupiny považuje za racionální. Lidem poděkoval za chování během Vánoc a silvestrovských oslav, společnost to podle něj zvládla.

Šíření nové varianty koronaviru omikron může znamenat značnou zátěž pro nemocnice, všechny odhady ale předpokládají, že v případě rozumného přístupu předpokládanou vlnu české nemocnice podle Fialy zvládnou.

Na Nový rok laboratoře v Česku odhalily 1088 případů koronaviru, úplně stejně jako před týdnem na Boží hod. Počet testů byl ale proti předchozí sobotě poloviční. Poprvé za téměř dva měsíce je v nemocnicích méně než 3000 lidí s covidem-19. Proti silvestru se k dnešku nezměnila incidence, na 100 000 obyvatel za poslední týden stále připadá 336 nakažených.

FIGVkLiXsAMztKA Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala se sešli v Lánech na novoročním obědě | zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Zdroje: