Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Na nos útočí viry i bakterie. Jak přežít zimu bez rýmy?

Na nos útočí viry i bakterie. Jak přežít zimu bez rýmy?
zdroj: Andrea Piacquadio / Pexels

Rýma je jednou z nejběžnějších respiračních chorob. Sice neohrožuje pacienty na životě, přesto dokáže pořádně znepříjemnit každodenní život. Jak zvýšit svou odolnost proti respiračním nemocem a co na rýmu platí?

Za plný nos mohou viry, později se přidají i bakterie
Rýma je lékařsky řečeno zánět sliznice nosní dutiny. Infekci nejprve způsobují viry z různých skupin, poté oslabenou sliznici napadají bakterie. Inkubační doba (bezpříznakové období od nakažení do propuknutí prvních příznaků) trvá jen 1–3 dny. Nejranějším projevem rýmy je zvýšená teplota, svědění v nose, nechutenství, zduření nosní sliznice (ucpaný nos) a výtok hlenů. Hleny jsou zpočátku vodnaté, postupem času houstnou. Kvůli ztíženému dýchání nosem se objevuje chrápání, mohou se zvětšit uzliny.

K nákaze bývá náchylnější sliznice, která je oslabená nachlazením organismu, výkyvy teplot, sníženou imunitou či stresem. Nemoc většinou sama ustoupí do 10 dní, tlumí se její příznaky a je doporučen klidový režim. Může však dojít ke komplikacím a rozšíření nemoci do vedlejších nosních dutin, do oblasti středního ucha či k sestoupení infekce na dolní cesty dýchací.

Léčba rýmy – kdy je vhodné navštívit lékaře?
Při léčbě rýmy se potírají zejména její příznaky, léčivé kapky do nosu byste však neměli používat déle než týden (vzniká pak resistence vůči léčivu). Ulevit vám také mohou spreje s obsahem soli či výplach nosu konvičkou. Kromě klasické, akutní rýmy se můžete setkat i s rýmou chronickou, která už vyžaduje návštěvu lékaře. Zajděte k němu i v případě, že po několika dnech léčby příznaky akutní rýmy neustupují, nebo se dokonce zhoršují – na vině může být druhotná bakteriální infekce. Ta trvá déle, projevuje se hlavně změnou hlenu na vazký, žlutý, hustý a její léčba by měla probíhat pod dohledem lékaře.

Bojujte proti rýmě silnou imunitou
Širokému spektru virů napadajících nosní sliznici se vyhnete jen ztěžka. Nejlepší ochranu vám poskytne silná imunita, která zabrání propuknutí infekce – otužujte se, přijímejte zdravou stravu s vysokým obsahem vitaminů, sportujte. Virům se braňte omezením kontaktu s nakaženými (infekční jsou hlavně první dva dny nemoci), častým mytím rukou a používáním jednorázových kapesníků.

Od příznaků uleví i domácí léčba zahrnující klid pod peřinou, inhalaci silic, dostatek tekutin a vitaminů. Vyzkoušejte třeba:

  • zázvorový čaj s medem,
  • bylinkové čaje,
  • zvlhčování vzduchu,
  • inhalaci odvarů z máty, rýmovníku,
  • horké polévky (vývary),
  • doplňování vitaminů a minerálů ve formě doplňků stravy.

Tip: Slyšeli jste již o nové službě lékař online? Prostřednictvím chatu nebo videohovoru vás profesionální lékař ze společnosti EUC vyšetří a navrhne další postup! A ordinují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Zdroje:
Inzerce