Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 12°C Polojasno

Na Národní se slavila svoboda. Babiš vykládal o nové totalitě

Na Národní se slavila svoboda. Babiš vykládal o nové totalitě
Květiny na Národní třídě. | zdroj: @mar_cvk

Česko si v pátek připomínalo Den studentstva a Den boje za svobodu z let 1939 a 1989. V celé zemi se uskutečnily akce připomínající význam těchto událostí.

Centrum dění bylo na pražské Národní třídě, kde zásah policie před 34 lety vyvolal revoltu a pád komunistického režimu.

Od rána tam přicházely davy lidí i politici, pokládali u památníku květiny, zapalovali svíčky.

Prezident Petr Pavel na Národní třidě poznamenal, že situace v Česku není tak zlá, jak se může na první pohled jevit.

„Je co slavit,“ řekl prezident v rozhovoru pro Českou televizi. Podle něj si málo připomínáme úspěchy, které bychom měli dávat do souvislostí. „Situace u nás není tak špatná,“ pravil Pavel.

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš využil výročí ke kritice vlády a médií. Mluvil o perzekuci opozice.

„Snaží se zprivatizovat demokracii,“ řekl novinářům a na sociální síti X a na facebooku Babiš napsal, že vláda a média používají k opozičním stranám „stejné praktiky jako totalitní komunistický režim“.

„Pokud se Andrej Babiš opřel do současné vlády s tím, že je tady nová totalita, tak tím jen zlehčuje tu totalitu, které on sloužil,“ reagoval na Babišovy výroky Michal Šmarda, předseda SOCDEM. Šmarda řekl, že tato vláda není totalitní, jen špatná a zásadní rozdíl spočívá v tom, že v současné době může člověk proti vládě svobodně vystupovat.

Předseda vlády Petr Fiala se kvůli nemoci oslav 17. listopadu nezúčastnil. Na síti X napsal, že událost změnila jeho život, ale byla také rozhodujícím dějinným zlomem, který dosud ovlivňuje současnost.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na Národní třídě pravil, že je obrovské štěstí a dar, že si lidé nyní „mohou naplnit život tím, co chtějí“.

„To, že tady lidé jsou a pokřikují na mě různé věci, vyjadřují svoje názory, a vůbec nic se jim nestane, je nejlepším důkazem toho, že 17. listopad, to, co jsme chtěli - svobodu, aby lidé mohli mluvit, nadávat politikům, svobodně cestovat, pohybovat se a, jednoduše, žít - tak tento odkaz jsme dokázali naplnit,“ řekl na Národní třídě vicepremiér Vít Rakušan.

Na prostranství před Palácem Metro zazněla v symbolickém čase 17.11 Modlitbu pro Martu. Letos ji zazpívala herečka a zpěvačka Hana Holišová a doprovodil jí živě malovaný videomapping.

Na pražském Albertově v pátek při výročí událostí ze 17. listopadu vystoupili rektoři, zástupci Rady vysokých škol a studenti. Před 13.00 zazněla v centru Prahy hymna.

Pietními akcemi, happeningy, koncerty, ale i protivládními a protirežimními demonstracemi si výročí připomněli lidé nejen v Praze, ale v celém Česku.

Zdroje: