Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Ukrajině se tenčí zásoby munice, upozorňuje Zelenskyj

Ukrajině se tenčí zásoby munice, upozorňuje Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj v selfíčku natočeném v prezidentském sídle. | zdroj: @ZelenskyyUa

Poté, co propukla válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás se Ukrajině tenčí zásoby dělostřelecké munice. Důsledkem bojů v Pásmu Gazy je podle něj zpomalení dodávek této klíčové munice na Ukrajinu.

Řekl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Co myslíte, že začali kupovat na Blízkém východě jako první? Munici ráže 155 milimetrů. Naše zásoby se ztenčily,“ posteskl si Zelenskyj. Dodal však, že zpomalení dodávek od spojenců, například Spojených států amerických, ale rozhodně není záměrné.

Zbrojní sklady spojenců po celém světě podle Zelenského zejí prázdnotou nebo v nich je minimum zásob stanovené zákonem, kterého už se západní státy nemohou vzdát.

„Nestačí to,“ shrnul v pátek Zelenskyj.

Evropská unie svůj slib nesplní

Německý ministr obrany Boris Pistorius počátkem týdne oznámil, že Evropské unii se nepodaří splnit plán dodat Ukrajině do března příštího roku jeden milion kusů dělostřelecké munice.

Tato situace je o to závažnější, že Rusko podle odhadů expertů hromadí zásoby raket, aby jimi mohlo během zimy útočit na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podotkla AFP.

Zelenskyj připustil, že zima bude těžká, ale že Ukrajina je na ni podle něj lépe připravená než na tu minulou.

Ukrajinským silám se však podle prezidenta nyní daří sestřelovat drony Šáhed, kterými Rusko na Ukrajinu nezřídka útočí, se 75procentní až 80procentní úspěšností.

V pátek ukrajinské vzdušné síly oznámily, že se protivzdušné obraně podařilo sestřelit devět z deseti dronů, které na Ukrajinu Rusko vyslalo.

Zdroje:
ČTK, NEXTA